c S
Po mnenju sveta AVK ni razlogov za Matvozovo razrešitev 20.08.2018 14:10 Ljubljana, 20. avgusta (STA) - Svet Agencije za varstvo konkurence (AVK) je konec julija sklenil, da direktor Andrej Matvoz svojega dela ne opravlja nestrokovno, kot meni gospodarski minister v odhajanju Zdravko Počivalšek, in da potemtakem ni razlogov za njegovo predčasno razrešitev. Na ministrstvu se sedaj odločajo o nadaljnjih korakih, piše današnji Dnevnik.

Počivalšek je že v začetku aprila, potem ko je upravno sodišče odločilo, da je bilo Matvozovo imenovanje za direktorja agencije nezakonito, Matvoza pozval k odstopu. Ta njegovega poziva ni upošteval, vlada pa je nato konec aprila svet AVK pozvala, naj zaradi suma nestrokovnega delovanja izvede postopek njegove predčasne razrešitve.

Počivalšek je takrat poziv utemeljil z navedbami, da se je število izdanih odločbo AVK o prekrških znižalo in da agencija v času, ko jo vodi Matvoz, ni izdala nobenih odločb o prekrških. Nadalje je minister ocenil, da Matvoz na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, ko je bil zaslišan kot priča, ni izkazal poznavanja svojih nalog in pristojnosti. Končni povod za sklep vlade pa je bil primer Agrokor oz. dejstvo, da AVK ni uvedla postopkov proti Hrvaški.

Matvoz je takrat poziv vlade k njegovi razrešitvi označil kot nedopustne pritiske in ogrožanje neodvisnosti agencije. Postopanje vlade je treba jemati izjemno resno, posebej v luči odprtih postopkov pred agencijo, zato bo, kot je napovedal konec aprila v pogovoru za Večer, o primeru obvestil Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in Evropsko komisijo.

Konec maja je Počivalšek po navedbah Dnevnika pisal tudi predsedniku odbora za konkurenco pri OECD Fredericu Jennyju in evropski komisarki za konkurenco Margrethe Vestager ter ju formalno obvestil o sklepu vlade. Toda evropska funkcionarja po pisanju Dnevnika ministra nista podprla. Jenny je za časnik konec julija poudaril, da je izredno pomembno, da se v vsaki državi članici zagotovo "de jure in de facto neodvisnost organov za konkurenco", torej tako pravna kot dejanska neodvisnost.

Vestagerjeva je medtem Počivalška spomnila na evropsko direktivo v pripravi, ki "še zlasti poudarja, da se za razrešitev članov v nacionalnih organih varstva konkurence ne sme odločati zlahka. Tak odpoklic je dopusten le v izrednih primerih v povezavi z neizpolnjevanjem dolžnosti ali hudimi kršitvami nacionalne zakonodaje," so, tako Dnevnik, navedli v kabinetu Vestagerjeve.

Da Matvoz svojega dela ni opravljal nestrokovno in da potemtakem ni razlogov za njegovo predčasno razrešitev, je konec julija sklenil tudi svet AVK, ki je edini organ, ki lahko predčasno razreši direktorja agencije. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so ugotovitve sveta AVK prejeli v začetku avgusta, pri čemer so po navedbah Dnevnika izpostavili, da je svet vladni poziv obravnaval tri mesece in s svojimi ugotovitvami zamujal dva meseca.

Po ugotovitvah časnika svet AVK ni odločil prej zaradi zagotavljanja sklepčnosti sveta. Iz postopka odločanja sta bila zaradi konflikta interesov izločena dva člana od petih, poleg Matvoza, ki je predsednik sveta, še Karla Pinter z gospodarskega ministrstva. Člani so sicer še Aleš Kuhar, Franci Pušenjak in Andrej Prah.

Sedaj mora poročilo obravnavati vlada. Na ministrstvu gradivo proučujejo ter se odločajo o nadaljnjih korakih; kakšni bi ti lahko bili, zakon ne določa, na ministrstvu pravijo, da se bodo o možnostih posvetovali.