c S
Pogovori z družbo Metair prekinjeni 20.08.2018 09:30 Mežica, 20. avgusta (STA) - Pogovori z južnoafriško družbo Metair Investments o strateškem povezovanju so prekinjeni, so danes sporočili iz Tovarne akumulatorskih baterij Tab Mežica. Metair se po navedbah Taba želi v luči trenutne finančne nestabilnosti v Južni Afriki in Turčiji kratkoročno osredotočiti na optimizacijo poslovanja svojih obstoječih družb.

"Visoka volatilnost in padec vrednosti turške lire in južnoafriškega randa, ki sta najpomembnejši valuti za Metair, in rastoči stroški financiranja na obeh trgih so objektivne okoliščine, ki otežujejo izvedbo strateške povezave, ki bi bila najverjetneje izvedena s prodajo večine delnic družbe Tab družbi Metair," so zapisali v Tabu, kjer je v zadnjih mesecih potekal skrbni pregled poslovanja.

Ob tem v Tabu zagotavljajo, da prekinitev postopka ne bo vplivala na poslovanje ali odločitve Taba, ki sicer zaradi pogovorov z družbo Metair svoje strategije ni prilagajal. "Naš namen je nadaljevati začrtano samostojno razvojno pot družbe, hkrati pa dolgoročno ostajamo odprti za pogovore o strateškem sodelovanju v panogi," je v današnjem sporočilu za javnost še zapisal direktor in solastnik družbe Tab Mežica Bogomir Auprih.

Tab Mežica, kjer proizvajajo startne baterije in industrijske celice, je ena najuspešnejših koroških družb, ki zadnja leta beleži rekordno poslovanje.

Lani je družba ustvarila za 270 milijonov evrov prodajnih prihodkov in 22,6 milijona evrov čistega dobička. Prodala je 2,9 milijona kosov startnih baterij in 1,5 milijona kosov industrijskih celic. Dobiček celotne skupine Tab pa je lani dosegel 29,6 milijona evrov ob prodajni realizaciji 326 milijonov evrov.

Prav zaradi pogovorov o potencialnem strateškem povezovanju so delničarji na skupščini prejšnji teden potrdili predlog, da lanski dobiček v višini 22,6 milijona evrov ostaja v družbi oz. se nameni za rezerve in da se izvede umik lastnih delnic.

Kot je v sredo po skupščini sicer prvič javno pojasnil Auprih, so jih v dogovarjanja za sklenitev potencialnega partnerstva z južnoafriško družbo Metair privedle globalne razmere na trgu baterij, hkrati pa je bila neobvezujoča ponudba južnoafriške družbe zanje "zadosti zanimiva".

Tab na Koroškem zaposlujejo okoli 900 delavcev in še okoli 400 v tujini, od tega največ v Makedoniji.