c S
Britanska vlada bo objavila nasvete za brexit brez dogovora 20.08.2018 07:25 London, 19. avgusta (STA) - Britanska vlada bo v četrtek začela objavljati nasvete za primer izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora. Okoli 70 "tehničnih napotkov" bo vsebovalo priporočila za podjetja, državljane in javne ustanove, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes v Londonu potrdil tiskovni predstavnik britanske vlade.

Napotki naj bi zajemali vsa področja življenja na Otoku, med drugim kmetijstvo in finančne storitve. Zadnja priporočila naj bi objavili konec septembra, pol leta pred brexitom, predvidenim za 29. marec prihodnje leto. Evropska unija je že pripravila 68 svojih "tehničnih napotkov" za primer brexita brez dogovora.

Novi britanski minister za brexit Dominic Raab poudarja, da bosta London in Bruselj najverjetneje dosegla dogovor, da pa se je kljub temu treba pripraviti tudi na možnost, da dogovora ne bo. Minister naj bi v zvezi z možnostjo, da dogovora z EU ne bo, v četrtek imel govor v britanskem parlamentu. Govoril naj bi o načrtih vlade za omilitev potencialnih tveganj, da bo Velika Britanija unijo zapustila brez dogovora ter za zagotovitev kontinuitete in stabilnosti.

Že pred tem bo Raab v torek odpotoval v Bruselj, kjer bo z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem skušal pospešiti pogajanja, so v soboto sporočili z Downing Streeta, bo na dnevnem redu reševanje ključnih vprašanj, povezanih z brexitom, pa tudi prihodnji odnosi.

London in Bruselj v zadnjem času izpostavljata, da sta odločena doseči dogovor o izstopu Britanije iz unije do oktobra, kot je načrtovano.