c S
Izteka se rok za kandidature za guvernerja Banke Slovenije 20.08.2018 07:46 Ljubljana, 20. avgusta (STA) - Danes se izteče rok za zbiranje kandidatur za guvernerja Banke Slovenije, ki jo po predčasnem odhodu Boštjana Jazbeca s položaja vodi Primož Dolenc. Postopek izbire je predsednik republike Borut Pahor začel konec aprila, med potencialnimi kandidati pa se omenja več imen, tudi nekateri člani sveta Banke Slovenije.

Jazbec se je s položaja uradno poslovil 30. aprila. Evropska komisija ga je namreč sredi februarja predlagala za člana odbora in direktorja v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, nato pa sta njegovo imenovanje potrdila še pristojni odbor v Evropskem parlamentu in Svet EU.

Predsednik republike Pahor je postopek sprožil konec aprila, ko je objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za položaj guvernerja. Po današnjem poteku roka ima Pahor po zakonu 30 dni, da predlog kandidata posreduje v DZ. Pri tem lahko izbira med prijavljenimi kandidati, za katere podporo preveri pri poslanskih skupinah, lahko pa predlaga tudi koga drugega.

V predsednikovem uradu so za STA povedali, da bo Pahor sledil ustaljenim postopkom, ko gre za tovrstna imenovanja. Tako bo najprej opravil pogovore s poslanskimi skupinami, nato pa bo sledila tudi javna predstavitev izbranega kandidata, na kateri bo ta podal svoja stališča o ključnih vprašanjih.

V medijih se je v zadnjih tednih med potencialnimi kandidati omenjalo več imen. Eden od kandidatov naj bi bil trenutni vršilec guvernerskih dolžnosti Dolenc. Ta uradno svoje kandidature še ni potrdil, ni je pa niti zanikal. Drugi od viceguvernerjev v trenutnem svetu Banke Slovenije, ki se omenja med najresnejšimi kandidati za guvernersko funkcijo, je Marko Bošnjak. Kot je pred dnevi pisalo Delo, ta o kandidaturi razmišlja, se pa še vsaj takrat ni dokončno odločil.

Na poziv k zbiranju kandidatur pa se je po poročanju Dela odzvala nekdanja viceguvernerka Mejra Festić, njeno kandidaturo podpira več uglednih strokovnjakov (finski bančni strokovnjak Kaarlo Jännäri ter Davorin Kračun, Ludvik Toplak in Žan Jan Oplotnik). O kandidaturi naj bi razmišljal tudi predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, Delo pa je izvedelo, da je v kandidaturo privolil tudi nekdanji minister in član evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl.

Za imenovanje člana sveta Banke Slovenije, v tem primeru guvernerja, je v DZ potrebna absolutna večina vseh glasov poslancev, torej 46. V preteklosti pri potrjevanju kandidatov v DZ ni šlo vedno gladko. Leta 2007 je takratnemu predsedniku Janezu Drnovšku uspelo šele v tretje, saj poslanci niso podprli ne kandidature Mitje Gasparija za nov mandat ne predloga za imenovanje Andreja Ranta. Guverner je tako nato Marko Kranjec.

Jazbec je bil četrti guverner Banke Slovenije za Francetom Arharjem in omenjenima Gasparijem in Kranjcem ter prvi, ki je predčasno končal svoj mandat. V prihodnjih tednih bomo tako dobili petega guvernerja v samostojni državi.