c S
Kovačič s pozivom za preiskovalno komisijo DZ o drugem tiru 17.08.2018 13:45 Ljubljana, 17. avgusta (STA) - Pobudnik neuspelega referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je z nekaj somišljeniki danes pred DZ poslance pozval k ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije o projektu zgraditve drugega železniškega tira med Koprom in Divačo, da bi tako preprečili nadaljnje škodljive in koruptivne prakse. Zavzemajo se tudi za razveljavitev zakona.

Kovačič je v pozivu, ki ga je poslal v DZ, izrazil prepričanje, da je treba preiskovalno komisijo ustanoviti danes in ne tako kot v primeru gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), kjer so jo poslanci po njegovem prepričanju ustanovili šest let prepozno. Kot argument za to navaja, da je bilo še pred začetkom pripravljalnih del na terenu za projekt porabljenih okoli 60 milijonov evrov. Po njegovih navedbah se ne ve niti, kdo je vodja projekta, prav tako ni investicijskega programa, odgovornega glavnega projektanta in projekta za izvedbo.

Položaj je po njegovem prepričanju bolj kritičen kot v primeru Teša 6, kjer so bili investicijski programi narejeni, čeprav so bili podatki v njih lažni. Ob tem vlada po njegovih besedah ne ve niti, ali načrtuje drugi tir ali dvojni tir. Ob tem je spomnil, da je bil leta 2012 pobudnik referenduma o zakonu o državnem poroštvu za posojilo Evropske banke za obnovo in razvoj za Teš 6.

Kovačič se je obregnil tudi ob dejstvo, da so na ministrstvu za infrastrukturo tudi v času, ko zakon zaradi dvakratnega referendumskega odločanja ni veljal, izvajali aktivnosti za čimprejšnje nadaljevanje projekta, kar po njegovem prepričanju pomeni, da so delovali nezakonito. Zdaj ko zakon velja, pa bodo po njegovi oceni koruptivne prakse v povezavi s projektom postale zakonite.

"Davkoplačevalci na to ne moremo pristati. Seveda bo tudi za to prišel račun, ne dovolite pa, da zaradi neukrepanja pride prepozno in na vaš naslov, ko se ne boste mogli izogniti odgovornosti," je pozval in zato pozval k čimprejšnji vzpostavitvi parlamentarnega nadzora. "Škoda se je že začela kopičiti. Situacija je nevzdržna. Nastajajoča nova koalicija nas ponovno ignorira in zavaja, zato je razlogov za preiskavo o odgovornosti več kot dovolj," je prepričan.

Kot drugo pa Kovačič poslance poziva, naj pravočasno razveljavijo zakon o izgradnji drugega tira, ki "legalizira korupcijo in uzakonja tudi varnostno izjemno rizično traso z novim dvojnim viaduktom pod že obstoječim viaduktom na Črnem Kalu, kjer se s križanjem treh tras naravnost izziva katastrofo, podobno tisti ta teden v Italiji".

Kovačič je ponovil tudi prepričanje, da nov dvojni tir lahko zgradimo brez korupcije ter trikrat ceneje, dvakrat hitreje in brez škode za ljudi in naravno okolje. Inženirska projektna skupina za ta namen je po njegovih zagotovilih že ustanovljena.

V izjavi pred DZ se je obregnil še ob dejstvo, da bo Alenka Bratušek po pisanju medijev postala ministrica za infrastrukturo. Po njegovem prepričanju je dejstvo, da bo ta resor pripadel stranki SAB, konflikt interesov, saj je podpredsednik stranke in vodja njene poslanske skupine v DZ Marko Bandelli lastnik skupine Bandelli, ki ima tudi lastno betonarno in je tako zainteresiran, da je na trasi drugega tira "čim več predorov, čim več betona, čim več portalov in čim več zapravljenega denarja". Ta sum konflikta interesov bodo prijavili tudi Komisiji za preprečevanje korupcije.