c S
Evropske borze okrevale, navzgor tudi evro in nafta 17.08.2018 07:36 London/Frankfurt/Pariz, 16. avgusta (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so danes okrevali po velikih sredinih padcih. Vlagatelje je pomirilo umirjanje napetosti v trgovinskem sporu med Kitajsko in ZDA. Podražila se je tudi nafta, evro pa se je v primerjavi z dolarjem okrepil.

Danes je na finančne trge odločilno vplivala novica, da bosta Kitajska in ZDA po tednih obmetavanj s protekcionističnimi ukrepi in protiukrepi trgovinska nesoglasja znova poskušali rešiti za pogajalsko mizo. V Pekingu so danes napovedali, da bodo na povabilo ameriške strani v Washington konec meseca poslali trgovinskega odposlanca. Nazadnje sta se velesili o trgovini pogovarjali junija.

To je poskrbelo za dvig tečajev delnic, potem ko so osrednji indeksi v sredo izgubili okoli poldrugi odstotek vrednosti, evro pa je dosegel najnižjo raven od junija lani.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je v današnjem trgovanju zvišal za 0,55 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,61 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,83 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,78 odstotka.

V Zürichu je indeks SMI zabeležil 0,80-odstotno rast. Glede na torek pa sta se danes za 1,83 oz. 0,61 odstotka znižala indeksa FTSE MIB v Milanu in ATX na Dunaju, kjer v sredo zaradi praznika ni bilo trgovanja.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,59 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,94 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,91-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je dvignil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,138 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta okrepila za 0,34 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1370 dolarja (v sredo 1,1321 dolarja).

Po velikih sredinih padcih so se nekoliko pobrale tudi cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 65,39 dolarja, kar je 38 centov več kot v sredo. V Londonu so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 40 centov na 71,16 dolarja za sod.