c S
Projekt ptujskega urgentnega centra v racionalizacijo, kljub temu bo verjetno dražji 17.08.2018 08:35 Ptuj, 16. avgusta (STA) - Po razveljavitvi razpisa za gradnjo ptujskega urgentnega centra, ki je pokazal napake v projektni dokumentaciji, bo treba projekt ponovno temeljito preučiti in iz njega odstraniti vse, kar ni nujno potrebno. Kljub temu se bo najverjetneje podražil, saj so se cene v gradbeništvu zvišale. Kdaj bi lahko bil objavljen nov razpis, še ni jasno.

Svet zavoda je danes pozval novo vodstvo Splošne bolnišnice Ptuj, da naredi vse, kar je v njihovi moči, da bi projekt čim prej stekel. "Ta projekt res ni šel tako, kot bi moral iti," je priznala direktorica Anica Užmah, ki je 1. julija na položaju direktorja nasledila Andreja Levaniča.

Ko je vlada konec aprila dokončno odobrila projekt gradnje ptujskega urgentnega centra, so objavili razpis za izvajalca gradnje in dobavo opreme, a so ga morali razveljaviti. Na razpis je prispela le ena prijava (po neuradnih podatkih tudi previsoka), hkrati pa je bil vložen zahtevek za revizijo, ki je pokazala, da so bila v razpisni dokumentaciji razhajanja med popisom del in vrednostjo projekta.

Vodja projekta v bolnišnici Aleksander Voda za napako krivi arhitekte, ti krivdo zavračajo. Težava je v tem, da se je projekt pred leti spremenil in je tako končna verzija projekta močno presegla zastavljeno vrednost 3,4 milijona evrov. Kdo je odgovoren za to, članom sveta zavoda danes ni uspelo izvedeti, so pa vodstvu bolnišnice naložili, naj preuči, ali je bil projekt v bolnišnici ustrezno voden, in ukrepa.

Obenem je treba projekt "oklestiti", da pride v sprva načrtovane vsebinske okvirje. Kljub temu je pričakovati njegovo podražitev, saj so cene v gradbeništvu danes drugačne kot pred tremi leti. Po besedah strokovnega sodelavca bolnišnice Draga Štrafele je realno pričakovati ceno okoli 4,5 milijona evrov.

Bolnišnica ima na voljo le 3,4 milijona evrov in malo verjetno je, da ji bo letos uspelo zbrati še kaj več denarja. Po besedah direktorice je zato najbolj verjetno, da se bodo najprej posvetili gradbenim delom in kasneje nabavi opreme.

Tako bi lahko vseeno z gradnjo začeli letos, kot je bilo sprva načrtovano, ocenjuje Štrafela. Po besedah direktorice Užmahove pa je še preuranjeno govoriti o časovnih okvirjih. Več naj bi bilo znanega konec prihodnjega tedna, ko imajo napovedane sestanke s projektanti in pristojnimi na ministrstvu za zdravje, s katerimi bodo dorekli nadaljnje korake pri uresničevanju tega projekta.

Nekatera dela na terenu se lahko kljub temu začnejo. Uspešno so namreč izvedli razpis za izvajalca arheoloških raziskav na zemljišču, kjer naj bi stal urgentni center, in ta lahko že zdaj začne z delom. Užmahova je zato zavrnila navedbe, da se projekt urgence vrača na začetek. "Projekt urgence se nadaljuje, načrtovani so preprojektiranje projekta, sestanki z ministrstvom in postavljanje temeljev na novo. Urgenca ni ogrožena," je zatrdila.

Člani sveta zavoda so se danes seznanili tudi s tekočim poslovanjem bolnišnice. Ta v prvi polovici letošnjega leta beleži 525.000 evrov izgube, kar je po besedah Užmahove v skladu s finančnim načrtom, ki na koncu leta predvideva 900.000 evrov izgube. S sanacijskim načrtom naj bi začeli pozitivno poslovati leta 2020.

Likvidnost se je po lanski interventni finančni injekciji s strani države letos izboljšala, a se zdaj spet slabša. Zapadle obveznosti do dobaviteljev znova naraščajo, še vedno tudi odplačujejo bančna posojila, ki so jih za zagotovitev likvidnosti in energetsko sanacijo bolnišnice najeli pred leti.

Kot drugod po Sloveniji imajo tudi na Ptuju težave s pridobivanjem novega kadra, zato v kadrovski sliki ni bistvenih sprememb. Močno zaostajajo tudi pri uresničevanju načrtovanih investicij, saj bolnišnica nima rezerv. Še vedno je tudi izjemno veliko število sklenjenih podjemnih pogodb z delavci. "Te številke so zaskrbljujoče in nujno je treba aktivno poseči v to," je bil ogorčen predsednik sveta zavoda Bojan Pahor.