c S
Lendavski Vinarium združuje prireditve in krepi turizem 16.08.2018 07:28 Lendava, 14. avgusta (STA) - Festival Vinarium bo tudi letos združil prepoznavne lendavske prireditve, od etnološko-kulinaričnega Bogračfesta in Lendavske trgatve do koncertnega dogajanja pri ribiškem domu ter posebnega programa za otroke in mladino. V Lendavo tako prihaja na tisoče obiskovalcev, njihov obisk pa strmo raste prav po zaslugi Vinariuma.

Rast turizma se v lendavski občini še naprej povečuje, lani je v njej prenočilo nekaj več kot 133.000 turistov, do konca leta pričakujejo 10-odstotno rast. Lendava je tako postala turistično mesto, ki ne razvija samo termalnega turizma, ampak tudi kulturnega in športnega, pri tem pa se trudijo za trajnostni razvoj.

Kot so predstavniki občine povedali na današnji predstavitvi festivala, najmočnejši turistični magnet in ikona vinsko-turistične ceste ostaja razgledni stolp Vinarium, vse ključne informacije pa predstavljajo tudi na turistično-informacijskem portalu lendava-lendva.si.

Festival bo letos od 17. avgusta do 9. septembra, na njem pa dogodki za vse generacije z bogato kulinarično ponudbo in odličnimi lendavskimi vini. Potekal bo na štirih glavnih prizoriščih. Ob stolpu Vinarium, v staremu mestnemu jedru, na poletnem odru gledališke in koncertne dvorane ter pri ribiškem domu, kjer bo glasbeno prizorišče.

Bogračfest ostaja največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, Lendava pa od leta 2011 svetovna prestolnica bograča. Letos bo 25. avgusta v starem mestnem jedru, spremljal ga bo bogat program. Ob 20. uri bodo razglasili rezultate tekmovanja in podelili priznanja za najlepše urejeno tekmovališče in mojstre bograča, pri Ribiškem domu pa bo celodnevni koncert.

Lendavska trgatev bo 1. septembra s povorko skozi mesto in druženje ob Vinariumu, ribiškem domu in v Mlinski oziroma med festivalom Kulinarični ulici. Dnevi odprtih vinotočev v Lendavskih goricah bodo vsak petek in soboto, novost pa je dan laškega rizlinga na predvečer Lendavske trgatve.

Na lendavskem gradu je še vedno odprta tudi razstava izbranih barvnih litografij in svetopisemskih ilustracij Marca Chagalla: Stvarjenje in Biblija, na ogled bo do 31. oktobra, obisk v primerljivem obdobju pa za 10 odstotkov presega lanski obisk razstave Salvadorja Dalija.

Na poletnem odru Gledališke in koncertne dvorane bo tokrat festival romske kulture, zadnji teden avgusta pa vsak dan nastopi kulturnih društev s pevskim in folklornim programom v sklopu festivala ljubiteljske kulture.

Pripravili so tudi ponudbo za športnike, 24. avgusta bo kolesarski vzpon na stolp, 26. avgusta tek na Vinarium, pohod z ravnice v gorice pa 7. septembra.

Na predvečer Bogračfesta, 24. avgusta, bodo s Svetom pomurske razvojne regije, hrvaško Medžimursko županijo, madžarsko Zalsko županijo ter regionalnimi središči Mursko Soboto, Čakovcem in Zalaegerszegom podpisali dogovor o sodelovanju pri kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture.