c S
RBS bo v ZDA plačala 4,9 milijarde dolarjev kazni 16.08.2018 07:28 London, 14. avgusta (STA) - Britanska banka Royal Bank of Scotland (RBS) bo v ZDA plačala 4,9 milijarde dolarjev kazni zaradi svojega ravnanja pri izdajanju hipotekarnih obveznic pred finančno krizo, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. Strani sta sicer že maja dosegli predhodni dogovor, zdaj je dokončen.

Banka je poravnavo dosegla v okviru preiskav ameriških organov, ki so pod drobnogled vzeli ravnanje banke pri prodaji drugorazrednih hipotekarnih obveznic med letoma 2005 in 2007. V okviru te preiskave se je že julija lani z ameriškim regulatorjem za nepremičninske finance FHFA dogovorila o plačilu 5,5 milijarde dolarjev kazni.

Predstavnik pravosodnega ministrstva Jesse Penuccio je dejal, da je bilo v finančni krizi 2008 prizadetih veliko Američanov, zato bo pravosodno ministrstvo dosledno preganjalo finančne institucije, ki škodijo ameriški ekonomiji in potrošnikom.

Strani sta predhodni dogovor dosegli že maja. Takrat so ga v RBS označili za mejnik. Poudarili so, da jim dogovor z ameriškim ministrstvom za pravosodje omogoča, da rešijo to pomembno vprašanje zapuščine, in je cena, ki jo morajo plačati za globalne ambicije te banke pred krizo.