c S
Na Koroškem manjka ponudba doživljajskega turizma 16.08.2018 07:28 Slovenj Gradec, 15. avgusta (STA) - Na Koroško turisti v poletnem času večinoma prihajajo na pohodniške in kolesarske izlete, v Slovenj Gradcu se razvija kulturni turizem, v regiji se povečuje število nastanitev na turističnih kmetijah. Ob vsem tem pa se kaže pomanjkanje doživljajske ponudbe, a se tudi tu napovedujejo novosti, pravi vodja slovenjgraške turistične pisarne Marija Lah.

Koroški ponudniki nastanitev so letos v prvem polletju glede na dosedanje podatke državnega statistične urada zabeležili nekaj manj nočitev kot lani v enakem obdobju, a Lahova opozarja, da v mesečnih podatkih niso vštete nočitve pri tistih ponudnikih, kjer imajo manj kot deset postelj. "Teh pa je na Koroškem kar nekaj," je pojasnila za STA.

Podatki, ki ne vključujejo nastanitev do deset postelj, za zdaj kažejo, da so turisti v regiji v prvem polletju letos ustvarili 55.000 nočitev. Lani pa so v vseh nastanitvenih objektih po Koroški, tudi v tistih z manj kot deset posteljami, v celem letu turisti ustvarili več kot 130.600 nočitev.

Samo na območju slovenjgraške občine so letos v prvih šestih mesecih zabeležili okoli 15.000 nočitev, kar je malenkost manj kot lani v enakem obdobju. Lahova pričakuje, da bo do konca leta številka podobna kot lani, ko so v občini skupno našteli rekordnih skoraj 35.000 nočitev, h katerim so nekaj prispevale tudi številne prireditve ob 750-letnici mestnih pravic.

Na območju Slovenj Gradca je turistom na voljo nekaj manj kot 400 postelj, v nekaj mesecih jih bo še nekaj deset več, saj zasebnik v središču mesta obnavlja hotel. Celotna Koroška pa turistom nudi nekaj več kot 2000 turističnih postelj, od tega jih je skoraj polovica na območju Mislinjske doline, torej na območju Slovenj Gradca in Kop.

"Na Koroško turisti prihajajo predvsem zaradi pohodništva in kolesarjenja, zaradi narave in preživljanja počitnic na kmetijah," ugotavlja Lahova. Letos, kot pravi, opažajo več tujih turistov, ki hodijo po slovenski planinski poti, in ne samo po evropski pešpoti E6, ki poteka čez Koroško.

Veliko je tudi pohodnikov, ki v Slovenj Gradcu začnejo ali končajo pot čez Pohorje. Med ljubitelji kolesarja je postala zelo priljubljena kolesarska pot po Mislinjski dolini, imenovana Štrekna, ki poteka od Otiškega Vrha do Doliča.

Poleg pohodnikov in kolesarjev letos na Koroškem opažajo večje število prehodnih gostov, povečuje se tudi število turistov z avtodomi. Med temi letos v slovenjgraški turistični pisarni opažajo več gostov iz Francije, ki jih prejšnja leta ni bilo toliko.

V poletnem času je sicer v Slovenj Gradcu povpraševanj po turističnih posteljah več kot ponudbe. Veliko je v mestu športnikov, ki prihajajo na priprave, tako da v slovenjgraški občini še vedno največ turističnih nočitev ustvarijo športniki iz Srbije, BiH in Hrvaške.

Dobro so poleti zasedene tudi turistične kmetije na Koroškem, kjer se število turističnih postelj v zadnjih letih povečuje.

Ob tem Lahova, ki v turizmu dela že vrsto let, ocenjuje, da v regiji manjka nekaj posebnosti v smislu doživljajske ponudbe. Svojevrstna doživetja sicer že ponuja med drugim Podzemlje Pece, tudi splavarji na reki Dravi, a bi glede na trende doživljajskega turizma v regiji lahko bilo še več. Več bi lahko bilo tudi ponudbe za družine oz. za otroke, pravi.

A nekaj novosti na tem področju se že obeta. Zasebni vlagatelj napoveduje, da konec poletja na Koroško prihaja eden največjih otroških parkov v Sloveniji. Poleg tega v Slovenj Gradcu že urejajo sobo pobega, ki bo predvidoma odprta novembra letos, v prihodnjih letih pa se v mestu obeta tudi nov kopališki center.

Pomanjkljivost v celotni regijski turistični zgodbi so tudi slabe povezave javnega prevoza drugih regij s Koroško, prav tako turisti pogrešajo kakšen urejen kamp v regiji, še ugotavlja Marija Lah iz slovenjgraške turistične pisarne.