c S
V Gorenju kolektivni dopust izkoristili za vzdrževalna dela in nekaj naložb 16.08.2018 07:30 Velenje, 15. avgusta (STA) - V velenjskem Gorenju je po tritedenskem kolektivnem dopustu za večino zaposlenih v ponedeljek ponovno stekla proizvodnja. Čas kolektivnega dopusta so v podjetju izkoristili za vzdrževalna dela in naložbe v energetske sisteme, začeli so tudi s pripravami na selitev še zadnje proizvodnje hladilnikov v srbski Valjevo.

Na kolektivnem dopustu je bila večina zaposlenih v Gorenju, razen okoli 250 vzdrževalcev in manjšega dela zaposlenih v nekaterih drugih službah.

V času, ko v Gorenju za daljše obdobje ustavijo proizvodnjo, vsako leto opravijo vzdrževalna dela, saj ta le tako ne motijo proizvodnje. Letos so opravili nekaj predelav strojev, v proizvodnji pralno-sušilnih aparatov pa so nekoliko preuredili delovna mesta na montažni liniji in namestili nov viseči transporter.

Med večje naložbe v času kolektivnega dopusta spadajo prenove energetskih sistemov v proizvodnji. Med drugim so v proizvodnji pralno-sušilni aparatov dva zastarela in energetsko potratna hladilna sistema nadomestili z dvema novima. Stroški porabe energije pa se v prihodnje znižujejo tudi z v času kolektivnega dopusta posodobljeno kompresorsko postajo.

V Gorenju so v času kolektivnega dopusta začeli tudi s pripravami na dokončno preselitev proizvodnje hladilnikov v Valjevo, ki naj bi jo izvedli v prihodnjih mesecih. S tem se bo v Velenju sprostil del prostorov, ki jih bodo v prihodnje zapolnili z dodatno proizvodno linijo pomivalnih aparatov, saj želijo skladno s povpraševanjem na trgu povečali lastno proizvodnjo pomivalnih aparatov. Tako tudi ne pričakujejo zmanjševanja zaposlenih, je za STA pojasnil direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir.

Tik pred začetkom kolektivnega dopusta, 20. julija, pa je uprava Gorenja začela nov petletni mandat. V upravi, ki bo po novem šestčlanska, in ne več petčlanska, so poleg prvega moža Gorenja Franje Bobinca še delavski direktor Drago Bahun in Žiga Debeljak, pridružili pa so se jim še Stanka Pejanović, Tomaž Korošec in Saša Marković, ki pa za razliko od ostalih mandat začenja 1. septembra.

Sicer pa poletni kolektivni dopust ni edini kolektivni dopust za zaposlene v Gorenju. Ponavadi imajo kolektivni dopust tudi v času božično-novoletnih in prvomajskih praznikov.