c S
Na Brezovici v novo šolsko leto z novimi investicijami 16.08.2018 07:30 Brezovica, 15. avgusta (STA) - V občini Brezovica bodo do začetka novega šolskega leta dokončali nekatere pomembne šolske investicije. Energetsko bodo sanirali podružnično osnovno šolo Notranje Gorice, posodobili bodo tudi osnovno šolo Preserje in odprli nov vrtec v Notranjih Goricah, je za STA povedala Nataša Smrekar iz občine.

Podružnična osnovna šola Notranje Gorice je bila po izračunih najbolj energetsko potratna v občini Brezovica, zato je občina kandidirala na razpisu za evropska sredstva in bila uspešna pri kandidaturi za sanacijo te šole, je pojasnila Smrekarjeva.

"Višina investicije je dobrih 270.000 evrov, od tega smo pridobili 88.000 evropskih sredstev. Sanacija bo v celoti končana do začetka novega šolskega leta, tako da bo šola otroke pričakala v prenovljeni podobi na njihov prvi šolski dan," je dejala.

Poleg same sanacije so v celotni stavbi po njenih navedbah adaptirali tudi vse sanitarije, tako v oddelku za vrtec, kot sami šoli. Kakovost bivanja v prenovljeni šoli bo po mnenju Smrekarjeve omogočala lažje delo in večjo ustvarjalnost tako otrokom kot zaposlenim.

Tudi v osnovni šoli Preserje so čez poletje odprli vrata gradbenim posegom za sanacijo. S pomočjo Energetike so prenovili prostore dotrajane, preko 30 let stare kotlovnice. "Posodobitve je bila deležna tudi kuhinja, kjer so izvedli sanacijo celotne pralne linije, ki ni več zadostovala potrebam šole," pravi Smrekarjeva. Zaradi vedno večjega števila otrok pa so znotraj šole po njenih navedbah uredili tudi dodaten razred za razredno stopnjo. Tako bo že septembra zagotovljen prostor še enemu manjšemu razredu otrok.

Šola bo, kot je še spomnila, dobila tudi nov šolski kombi za prevoz otrok. Za vse gradbene posege na šoli in nakup kombija je občina po njenih besedah investirala dobrih 100.000 evrov.

Prvega septembra bo svoja vrata otrokom odprl tudi nov vrtec v Notranjih Goricah, s čimer bo 27 obstoječih enot vrtcev v občini Brezovica dobilo še sedem novih oddelkov. Vrtec, vreden dobrih 1,8 milijona evrov (brez opreme in DDV), so po 14 mesecih gradbeno dokončali, tudi tehnični pregled objekta je že bil opravljen in v kratkem pričakujejo uporabno dovoljenje.

"V juliju po končani gradnji se je začela montaža opreme, ki bo predvidoma dokončana in urejena v prihodnjih dneh," je povedala Smrekarjeva in dodala, da bo vrtec poleg oddelkov imel tudi telovadnico, senzorno sobo ter igralnico na ploščadi na strehi.

Čeprav v novo šolsko leto v občini vstopajo z novimi investicijami v šolski in predšolski vzgoji, je to po oceni Smrekarjeve le "gašenje požara". S tem bodo sicer nekako uspeli zadostiti najbolj akutnim potrebam po prostorih predšolske vzgoje, a z naslednjim mandatom oz. v prihodnjih letih bodo morali začeti graditi že nov vrtec na Brezovici.

Občina Brezovica, ki v vseh svojih krajih - Brezovica, Vnanje Gorice, Notranje Gorice, Podpeč, Preserje, Rakitna - šteje okrog 12.500 prebivalcev, je namreč najhitreje rastoča občina po številu prebivalcev v Sloveniji, zaradi česar, kot pravi Smrekarjeva, tovrstnih kapacitet nikoli ni dovolj. "Največ priseljevanja, predvsem mladih ljudi, je iz Ljubljane. Mladoletnih otrok do 18. leta je v naši občini 2500," je še dodala Smrekarjeva.