c S
Evropske borze so si uvodoma nekoliko opomogle 16.08.2018 07:30 Frankfurt/Pariz/London, 15. avgusta (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je večinoma začel v znamenju rasti. Osrednja pozornost sicer še naprej velja krizi turške lire in trgovinskim konfliktom, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Veliki padci vrednosti turške lire so obudili spomine na čase evropske dolžniške krize, je za dpa ocenil borzni analitik Ulrich Wortberg. Od začetka tedna si je sicer turška valuta nekoliko opomogla, čeprav ostaja pod pritiskom.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je v prvi uri trgovanja zvišal za 0,26 odstotka. DAX v Frankfurtu pridobiva 0,35 odstotka, CAC 40 pa je v Parizu 0,12 odstotka nad gladino.

Slabše so razpoloženi vlagatelji v Londonu, kjer je indeks FTSE 100 trenutno 0,10 odstotka pod torkovo zaključno vrednostjo.

Azijske borze so medtem dan večinoma končale s padci. Tokijski indeks Nikkei 225 se je znižal za 0,68 odstotka. V Hongkongu se dan izteka z 1,65-odstotnim padcem vrednosti indeksa Hang Seng, v Šanghaju pa je SEE Composite na poti k nekaj več kot dvoodstotnemu znižanju.

V Sydneyju je medtem All Ordinaries pridobil 0,46 odstotka vrednosti, borza v Seulu pa je bila zaradi praznika zaprta.