c S
Srbska centralna banka zvišala napoved gospodarske rasti 16.08.2018 07:30 Beograd, 15. avgusta (STA) - Srbija bo letos zabeležila štiriodstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), je danes napovedala guvernerka srbske centralne banke Jorgovanka Tabaković. Predhodno oceno je s tem banka dvignila za pol odstotne točke, poročajo srbski mediji.

Srbski BDP raste že 11 zaporednih četrtletij in bo v letošnjem letu zabeležil štiriodstotno rast, napoveduje centralna banka. Višja napoved je predvsem posledica krepitve aktivnosti v gradbeništvu in kmetijstvu.

V letu 2017 je srbski BDP porasel za 1,9 odstotka. V prvem polletju je bila gospodarska rast po prvih podatkih 4,5-odstotna.

Centralna banka je zatrdila tudi, da kriza v zvezi s turško liro nikakor ne bo vplivala na finančno stabilnost Srbije. "Ni bojazni, da bi se kriza v Turčiji prelila v našo državo," je poudaril generalni direktor sektorja za monetarne operacije nacionalne banke Nikola Dragašević.

Kot je poudaril Dragašević, je finančni sistem prestal tudi druge krize. "Povečali smo odpornost našega finančnega sistema na vse šoke iz mednarodnega okolja," je še zatrdil.