c S
V Nemčiji rekordno število zaposlenih v predelovalnih dejavnostih 16.08.2018 07:30 Wiesbaden, 15. avgusta (STA) - Zaposlenost v nemški predelovalni industriji je dosegla novo rekordno raven. Število ljudi, ki delajo v tem sektorju v nemških podjetjih z več kot 50 zaposlenimi, je konec junija namreč doseglo 5,6 milijona, kažejo podatki nemškega statističnega urada Destatis.

V primerjavi z junijem lani je število delovnih mest v predelovalnem sektorju poraslo za 2,6 odstotka oz. 144.000 oseb, podatke povzema nemška tiskovna agencija dpa. Zaposlenost v predelovalnem sektorju je s tem najvišja, odkar je Destatis januarja 2005 začel zbirati te podatke.

Na letni ravni je do konca junija najbolj poraslo število delavcev v proizvodnji električnih in optičnih produktov. Nadpovprečno se je povečalo tudi število zaposlenih v strojnem inženirstvu, proizvodnji prehranskih izdelkov in hrane za živali ter kovinskih proizvodov.

Število zaposlenih v proizvodnji motornih vozil in delov za motorna vozila se je dvignilo za 1,5 odstotka.

V torek objavljeni statistični podatki so pokazali, da je največje evropsko gospodarstvo v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi s trimesečjem poprej poraslo za 0,5 odstotka, kar je bilo nad pričakovanji. Nemški bruto domači proizvod (BDP) se je s tem okrepil v 34 od zadnjih 37 četrtletij.