c S
Na evropskih borzah razprodaja; evro najnižje od junija 2017 16.08.2018 07:30 London/Frankfurt/Pariz, 15. avgusta (STA) - Vlagatelji na evropskih borzah so danes večinoma preštevali izgube. Vsi osrednji indeksi so izgubili okoli poldrugi odstotek vrednosti, evro je padel najnižje v več kot letu dni, močno pa se je pocenila tudi nafta.

"Gre za široko razprodajo po vsej Evropi, saj borzne posrednike skrbita kriza turške lire in ohlajanje kitajske gospodarske rasti," je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil analitik David Madden iz podjetja CMC Markets UK.

Zaradi zaskrbljenosti, da bi se turška kriza lahko prelila v druge države, so se cenile delnice bank. Močan dolar ter skrb, povezana z ohlajanjem kitajskega gospodarskega motorja, pa sta pocenila nafto in druge surovine, s tem pa tudi delnice rudarskih in energetskih podjetij.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,48 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,58 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,82 odstotka. Upadel je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, in sicer za 1,49 odstotka.

Za 0,93 odstotka se je znižal indeks SMI v Zurichu. Medtem pa sta bili borzi na Dunaju in v Milanu zaradi praznika zaprti.

Znižujejo se tudi tečaji vrednostnih papirjev v New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,05 odstotka nižji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,01 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 1,61-odstotni padec.

Tečaj evra je v popoldanskem trgovanju upadel na najnižjo vrednost po lanskem juniju, in sicer 1,1301 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1321 dolarja (v torek 1,1406 dolarja).

Močno se je pocenila tudi nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 64,70 dolarja, kar je 2,34 dolarja manj kot v torek. V Londonu so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,95 dolarja na 70,51 dolarja za sod.