c S
V Sloveniji junija v mesečni primerjavi padec vrednosti gradbenih del 14.08.2018 13:29 Ljubljana, 14. avgusta (STA) - Vrednost v Sloveniji opravljenih gradbenih del se je po dveh zaporednih mesečnih zvišanjih junija znižala. Glede na maj se je njihova vrednost znižala za pet odstotkov. V letni primerjavi se je vrednost opravljenih gradbenih del junija zvišala za osem odstotkov, v prvem polletju pa je bila rast 17,3-odstotna.

Vrednost gradbenih del na stavbah se je junija v mesečni primerjavi znižala za 12,8 odstotka, v letni pa zvišala za šest odstotkov. Na gradbenih inženirskih objektih se je njihova vrednost v mesečni primerjavi znižala za dva odstotka, v letni pa zvišala za 9,5 odstotka, je izračunal državni statistični urad.

V prvi polovici leta, ko je bila rast vrednosti v Sloveniji opravljenih gradbenih del za 17,3 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, je bila vrednost teh del na stavbah višja za 19,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 15,7 odstotka.

Vrednost v juniju opravljenih gradbenih del je bila za 8,8 odstotka višja od povprečja za leto 2015, in sicer pri stavbah za višja za 38,8 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa nižja za 1,3 odstotka.