c S
Eurostat podatek o gospodarski rasti v evrskem območju popravil rahlo navzgor 14.08.2018 13:29 Luxembourg, 14. avgusta (STA) - Območje z evrom je v drugem letošnjem trimesečju v četrtletni primerjavi zabeležilo 0,4-odstotno rast, glede na enako obdobje lani pa je bila rast 2,2-odstotna, je v drugi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat in tako obe prvi oceni izboljšal za 0,1 odstotne točke. Za celotno EU ocena rasti ostaja pri prav tako 0,4 oz. 2,2 odstotka.

Območje z evrom po današnji drugi Eurostatovi oceni v drugem trimesečju ni zabeležilo rahle upočasnitve. V prvih treh mesecih leta je bila namreč rast v četrtletni primerjavi tako v državah s skupno valuto kot v celotni osemindvajseterici pri 0,4 odstotka.

Nekoliko nižja kot na začetku leta medtem še vedno ostaja dinamika rasti v medletni primerjavi. V prvih treh mesecih je bil namreč BDP glede na enako obdobje lani v evrskem območju višji za 2,5 odstotka, v celotni uniji pa za 2,4 odstotka.

K rahlemu izboljšanju ocene četrtletne rasti v evrskem območju je najverjetneje pripomogla danes objavljena ocena nemškega statističnega urada Destatis o rasti največjega evrskega gospodarstva. Ta je po desezoniranih podatkih v drugem trimesečju na četrtletni ravni dosegla 0,5 odstotka, kar je bilo za 0,1 odstotne točke nad ravnjo v prvem četrtletju, v medletni primerjavi pa se je ustavila pri 1,9 odstotka.

V Franciji je bila rast pri 0,2 oz. 1,7 odstotka in se je predvsem v medletni primerjavi glede na prejšnja četrtletja občutno umirila. Še naprej šibka je rast z 0,2 oz. 1,1 odstotka v Italiji, razmeroma krepka pa z 0,6 oz. 2,7 odstotka ostaja v Španiji.

Zunaj evrskega območja z 0,9-odstotno rastjo na četrtletni ravni in petodstotno v medletni primerjavi krepka ostaja rast poljskega gospodarstva, malenkost pa se je okrepila tudi rast na Otoku, kjer je dosegla 0,4 oz. 1,3 odstotka.

Podatki za Slovenijo bodo znani konec meseca.

Gospodarska rast v EU v drugem četrtletju je bila v vsakem primeru precej počasnejša kot v ZDA, kjer je po trenutnih ocenah glede na podatke, ki jih uporablja Eurostat, na četrtletni ravni dosegla en odstotek, v medletni primerjavi pa 2,8 odstotka.