c S
Industrijska proizvodnja junija v območju evra in EU na mesečni ravni s padcem 14.08.2018 13:28 Luxembourg, 14. avgusta (STA) - Obseg industrijske proizvodnje se je junija po sezonsko prilagojenih podatkih znižal za 0,7 odstotka v območju z evrom in za 0,4 odstotka v celotni EU, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. V medletni primerjavi se je obseg industrijske proizvodnje v obeh območjih povečal, in sicer v državah z evrom za 2,5 in v uniji za 2,6 odstotka.

Še maja je obseg industrijske proizvodnje na stari celini na mesečni ravni porasel. V državah s skupno valuto je bila takrat rast 1,4-odstotna, v osemindvajseterici pa 1,3-odstotna.

Junijski podatki medtem za območje z evrom kažejo, da je bil padec v primerjavi z majem posledica znižanja proizvodnje investicijskih dobrin za 2,9 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin za 0,6 odstotka, izdelkov za vmesno rabo za 0,5 odstotka in trajnih potrošnih dobrin za 0,4 odstotka. Proizvodnja energije je medtem porasla za 0,5 odstotka.

V celotni EU je junijski padec posledica dvoodstotnega padca proizvodnje investicijskih dobrin, 0,3-odstotnega padca proizvodnje izdelkov za vmesno rabo, 0,2-odstotnega znižanja proizvodnje trajnih in 0,1-odstotnega padca proizvodnje netrajnih potrošnih dobrin. Proizvodnja energije je tudi v uniji porasla za 0,5 odstotka.

Med državami članicami, za katere je Eurostat pridobil podatke, so največje padce obsega industrijske proizvodnje zabeležili na Irskem (-8,9 odstotka), Nizozemskem (-1,3 odstotka) in Madžarskem (-1,2 odstotka). Največja zvišanja pa so zabeležile Hrvaška (+4,5 odstotka), Romunija (+1,7 odstotka) ter Češka in Finska (obe +1,5 odstotka).

Slovenija je na mesečni ravni beležila 0,5-odstotni padec obsega industrijske proizvodnje.

V medletni primerjavi pa se je industrijska proizvodnja v območju z evrom junija okrepila zahvaljujoč krepitvi proizvodnje investicijskih dobrin za 4,3 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin za 2,8 odstotka, izdelkov za vmesno rabo za 1,8 odstotka in trajnih potrošnih dobrin za 0,9 odstotka. Proizvodnja energije je glede na junij lani upadla za 2,8 odstotka.

V osemindvajsetih članicah EU pa je proizvodnja investicijskih dobrin pridobila 4,4 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin 3,1 odstotka, trajnih potrošnih dobrin 2,2 odstotka in dobrin za vmesno rabo 2,1 odstotka. Tudi v tej primerjavi je proizvodnja energije upadla, in sicer za dva odstotka.

Med članicami unije so se z najvišjo rastjo industrijske proizvodnje v medletni primerjavi lahko pohvalile Irska (+7,7 odstotka), Romunija (+sedem odstotkov) ter Češka (+6,9 odstotka). Padce pa so evropski statistiki zabeležili na Danskem (-1,2 odstotka), Portugalskem (-en odstotek) ter na Nizozemskem (-0,2 odstotka).

Slovenija je v medletni primerjavi beležila nadpovprečno, in sicer 5,8-odstotno rast obsega industrijske proizvodnje.