c S
RWE v polletju s padcem dobička 14.08.2018 13:06 Essen, 14. avgusta (STA) - Nemški energetski koncern RWE je iz ohranjenih dejavnosti, torej tistih, ki jih ne bo v kratkem prenesel na tekmeca Eon, v prvem polletju ustvaril 1,14 milijarde evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA) oz. 683 milijonov evrov čistega dobička. Lani sta bili ti številki pri 1,4 milijarde oz. 883 milijonih evrov.

Nemška energetska koncerna Eon in RWE sta marca napovedala več kot 20 milijard evrov vreden posel, v okviru katerega bosta izmenjala dejavnosti in sredstva.

RWE se bo osredotočil na proizvodnjo, predvsem iz obnovljivih, pa tudi konvencionalnih virov, Eon pa na distribucijo in prodajo elektrike. RWE bo Eonu prodal 76,8-odstotni delež v svoji podružnici Innogy, ki jo bodo nato razpustili. V njej so sicer pred dvema letoma združili proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, distribucijo in prodajo RWE.

Posel še ni dokončno izpeljan, a v RWE so finančno poročanje že začeli prilagajati, zato so izpostavili nekatere finančne kazalnike za ohranjene dejavnosti RWE, torej brez Innogy.

Padec EBITDA in čistega dobička v drugem letošnjem trimesečju je sicer posledica nižje dobičkonosnosti pri proizvodnji energije iz konvencionalnih virov in spremljajočega upada proizvodnje energije iz premoga v jedrskih elektrarnah. Podatki kljub padcu niso negativno presenetili analitikov, poročajo tuje tiskovne agencije.