c S
Francoska brezposelnost upada počasneje od pričakovanj 14.08.2018 13:25 Pariz, 14. avgusta (STA) - Stopnja brezposelnosti se je v Franciji v drugem četrtletju znižala za 0,1 odstotne točke na 9,1 odstotka, kar je manj od pričakovanj predsednika Emmanuela Macrona, ki je ob nastopu mandata obljubil znižanje brezposelnosti na sedem odstotkov. Pričakuje sicer, da se bodo pravi učinki njegove velike reforme trga dela začeli kazati sredi leta 2019.

"To je korak naprej, a še vedno ni dovolj," je v odzivu na danes objavljene podatke o brezposelnosti prek Twitterja sporočila ministrica za zaposlovanje Muriel Penicaud. Penicaudova se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP takojšnjim komentarjem podatkov o brezposelnosti sicer izogiba.

Brezposelnost med mladimi se medtem zmanjšuje hitreje, saj je bilo v drugem letošnjem četrtletju brez dela 20,8 odstotka mladih Francozov, kar je najmanj po letu 2008.

V drugem lanskem četrtletju, tik pred Macronovim nastopom predsedniškem funkcije, je bila stopnja brezposelnosti 9,4-odstotna. Brezposelnost je bila velik trn v peti Macronovega predsednika Francoisa Hollanda, saj mu je ni uspelo zbiti občutneje pod 10 odstotkov.

Macron se je zato odločil za reformo trga dela, s katero so delodajalci v Franciji dobili bolj proste roke pri pogajanjih o plačah in pogojih dela, lažje in cenejše je tudi odpuščanje. Delavci so zaradi tega stavkali in prirejali velike protestne shode.