c S
Zaupanje nemških vlagateljev avgusta precej navzgor 14.08.2018 13:20 Mannheim, 14. avgusta (STA) - Zaupanje nemških vlagateljev se je avgusta precej izboljšalo, ugotavlja nemški Center za evropske raziskave (ZEW). Kot glavni razlog navaja delno umiritev trgovinskih napetosti med EU in ZDA. Ocene glede prihodnjih mesecev kljub vsemu ostajajo precej pesimistične, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava ZEW, se je avgusta na mesečni ravni zvišal za 11 točk na minus 13,7. V raziskavo so vključili 199 vlagateljev in finančnih analitikov.

"Dogovor, ki so ga EU in ZDA pred kratkim dosegle glede svojega trgovinskega spora, je vodil v občutno izboljšanje zaupanja nemških vlagateljev," je rezultate raziskave pospremil predsednik inštituta Achim Wambach. Opozoril pa je, da so pričakovanja glede prihodnjih mesecev precej slabša kot pred pol leta.

Optimistični podatki o zaupanju vlagateljev sledijo danes objavljenim prav tako dokaj optimističnim podatkom o rasti nemškega gospodarstva v drugem četrtletju. BDP se je v četrtletni primerjavi okrepil za 0,5 odstotka, potem ko je bila rast v prvih treh mesecih pri 0,4 odstotka.