c S
Evropske borze z rastjo 14.08.2018 10:36 Frankfurt/Pariz/London, 14. avgusta (STA) - Tečaji na osrednjih evropskih borzah so se po ponedeljkovih padcih obrnili navzgor. Ob nadaljevanju zaskrbljenosti nad dogajanjem na valutnih trgih, kjer je pod velikim pritiskom turška lira, in morebitnih negativnih posledicah za Evropo, je danes vsaj nekoliko pretehtala spodbudna objava o nemški gospodarski rasti.

V Frankfurtu se je indeks DAX do okoli 10. ure zvišal za 0,59 odstotka, v Londonu indeks FTSE 100 za 0,20 odstotka in v Parizu indeks CAC 40 za 0,32 odstotka. Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se zvišuje za 0,50 odstotka.

Medtem ko trge že nekaj dni bremeni dogajanje na valutnih trgih, kjer je potonila vrednost turške lire in okrepila zaskrbljenost nad morebitno večjo krizo turškega gospodarstva in širitvijo na druge razvijajoče se države ter posledičnim negativnim vplivom na Evropo, je danes za nekaj optimizma poskrbela objava nemškega statističnega urada.

Ta je pokazala, da je nemško gospodarstvo, največje nacionalno gospodarstvo na stari celini, v drugem letošnjem četrtletju po prvi oceni izkazalo rahlo večjo dinamiko rasti kot v prvem. BDP se je tako v četrtletni primerjavi okrepil za 0,5 odstotka, potem ko je bila rast v prvih treh mesecih pri 0,4 odstotka. Podatki so pozitivno presenetili analitike in pokazali, da se Nemčija za zdaj dobro upira povečanim tveganjem v globalnem okolju.

Tudi vrednost skupne evropske valute se je nekoliko popravila, potem ko je v ponedeljek med trgovanjem v primerjavi z dolarjem padla na najnižjo raven v letu dni. Za en evro je bilo treba okoli 10. ure na frankfurtski borzi odšteti 1,1427 dolarja, kar je 0,21 centa več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja.

Na azijskih borzah medtem borzni indeksi niso pokazali enotne smeri. Tokijski indeks Nikkei 225 je pridobil 2,28 odstotka. V Seulu je šel Kospi navzgor za 0,53 odstotka, v Sydneyju pa osrednji indeks All Ordinaries za 0,71 odstotka. V rdečem sta medtem sklenili osrednji kitajski borzi. Hongkonški Hang Sneg je izgubil 0,70 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa 0,17 odstotka. V Singapurju je osrednji indeks končal malenkost nad izhodiščem.