c S
Novi znaki popuščanja kitajske gospodarske dinamike 14.08.2018 10:01 Peking, 14. avgusta (STA) - Kitajsko gospodarstvo kaže nove znake popuščanja dinamike. Tako so razočarali danes objavljeni podatki o industrijski proizvodnji in trgovini na drobno, investicije v osnovna sredstva pa so v prvem polletju zabeležile najnižjo rast v zgodovini merjenja.

Kitajske oblasti si že več let prizadevajo prestrukturirati kitajski gospodarski model stran od poudarka na izvozu in z zadolževanjem podprtih investicijah podjetij v smeri krepitve domače porabe, še posebej zasebne potrošnje. Ob tem želijo v Pekingu z različnimi ukrepi brzdati tudi naraščajoči dolg na vseh ravneh kitajske države in gospodarstva, ki se počasi, a vztrajno približuje 300 odstotkom BDP in po opozorilih mednarodnih ustanov predstavlja vse večje tveganje.

Zdaj je k tem aktivnostim, ki že tako umirjajo gospodarsko rast, svoje dodala še administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je s ciljem zmanjšanja visokega primanjkljaja v blagovni menjavi s Kitajsko uvedla carine na 50 milijard dolarjev uvoza iz drugega največjega nacionalnega gospodarstva na svetu in grozi z uvedbo protekcionističnih ukrepov še za 200 do 300 milijard dolarjev uvoza. Kitajska je na te ukrepe odgovorila s protiukrepi in velesili sta za zdaj na poti k pravi trgovinski vojni.

Analitiki sicer po poročanju tujih tiskovnih agencij ocenjujejo, da se bo negativni učinek poznal postopno.

Danes objavljeni statistični podatki so pokazali, da je proizvodnja v tovarnah in delavnicah julija v medletni primerjavi zrasla za šest odstotkov, kar je bilo za 0,3 odstotne točke manj od pričakovanj analitikov. razočarala je tudi julijska medletna rast trgovine na drobno. Ta je dosegla 8,8 odstotka, kar je bilo za 0,2 odstotne točke pod junijsko ravnjo in 0,3 odstotne točke manj od pričakovanj analitikov.

Najbolj zaskrbljujoč je podatek o rasti investicij v osnovna sredstva. Ta je v prvem polletju dosegla 5,5 odstotka, kar je najnižja rast v zgodovini merjenja.

Analitiki pričakujejo, da bo dogajanje v kitajskem gospodarstvu še nekaj časa kazalo znake umirjanja, saj bodo oblasti še naprej skušale omejiti rast zadolženosti, napovedano povečanje javnofinančne porabe za infrastrukturne projekte pa se bo poznalo šele čez nekaj mesecev.

Agregatni podatki o BDP sicer za zdaj niso pretirano zaskrbljujoči. V drugem letošnjem trimesečju je bila kitajska gospodarska rast v medletni primerjavi tako po uradnih podatkih 6,7-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v prvem četrtletju. V celotnem prvem polletju je dosegla 6,8 odstotka in je torej za zdaj še vedno za 0,3 odstotne točke nad ciljem kitajskih oblasti za letošnjo krepitev BDP.