c S
Nemško gospodarstvo v drugem četrtletju z rahlo večjo dinamiko rasti 14.08.2018 09:33 Wiesbaden, 14. avgusta (STA) - Nemško gospodarstvo, največje nacionalno gospodarstvo na stari celini, je v drugem letošnjem četrtletju po prvi oceni nemškega statističnega urada Destatis izkazalo rahlo večjo dinamiko rasti kot v prvem. BDP se je tako v četrtletni primerjavi okrepil za 0,5 odstotka, potem ko je bila rast v prvih treh mesecih pri 0,4 odstotka.

Destatis je ob tem popravil oceno za rast v prvem trimesečju, saj je najprej poročal o 0,3-odstotni krepitvi gospodarske dejavnosti.

Prvi podatki za drugo četrtletje so pozitivno presenetili analitike, ki so po poročanju tujih tiskovnih agencij v povprečju napovedovali 0,4-odstotno rast.

V medletni primerjavi je največje evropsko gospodarstvo v obdobju med aprilom in junijem beležilo dvoodstotno gospodarsko rast.

Vsi ti podatki naj bi vsaj nekoliko pomirili analitike, ki so po nizu šibkejših makroekonomskih podatkov in izsledkov raziskav med podjetji in vlagatelji pričakovali večjo upočasnitev evropskega gospodarskega motorja.

Prva ocena Destatisa namreč kaže, da povečane trgovinske napetosti med ZDA in Evropo ter drugimi velikimi gospodarstvi za zdaj niso povzročile večje škode nemški ekonomiji. To poleg zunanje trgovine že nekaj časa poganja domače povpraševanje, ki je ob zgodovinsko dobrih razmerah na trgu dela krepko. Prav zasebna potrošnja, ki jo spremlja povečana poraba države in rast investicij podjetij v nove stroje in opreme, je bilo gonilo rasti v drugem trimesečju. Prispevek zunanje trgovine je bil medtem negativen, saj je rast uvoza presegla rast izvoza.

Tveganja za naprej kljub spodbudni prvi sliki drugega trimesečja vseeno ostajajo precejšnja, saj je globalno okolje zelo nepredvidljivo, trgovinska vojna večjih razsežnosti pa bi imela za Nemčijo kot največjega svetovnega izvoznika velike posledice.

"A kljub vsemu, nasprotno od nemške nogometne reprezentance, nemško gospodarstvo na začetku poletja ni šlo skozi kruto streznitev. Glede na to, da je BDP rasel v 34 od zadnjih 37 četrtletij, je Nemčija na dobri poti k zlatemu gospodarskemu desetletju," je za francosko tiskovno agencijo AFP komentiral Carsten Brzeski iz banke ING Diba, ki pa je prav tako opozoril na povečanja tveganja.

Za letos večina napovedi govori o gospodarski rasti v bližini ali celo nekoliko pod dvema odstotkoma. Lani je dosegla 2,2 odstotka.