c S
Opec zaradi trgovinskih trenj ne pričakuje večjega vpliva na povpraševanje po nafti 14.08.2018 07:27 Dunaj, 13. avgusta (STA) - Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko z uvajanjem carin na blago ne bo imela večjega vpliva na svetovno povpraševanje po nafti v prihodnjem letu, če bo ostala omejena na omenjeni državi, ocenjuje Organizacija držav izvoznic nafte (Opec).

Svetovno povpraševanje po nafti naj bi se prihodnje leto ob neupoštevanju vpliva trgovinskih trenj med ZDA in Kitajsko povečalo za 1,43 milijona 159-litrskih sodov dnevno na 100,26 milijona sodov, ob upoštevanju trenj pa naj bi bila le nekoliko nižja - povečala naj bi se za 1,41 milijona sodov dnevno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opecovi analitiki so ob upoštevanju najslabšega scenarija - da bi se trgovinska vojna razširila tudi na ostale države po svetu - ocenili, da bi se povpraševanje po črnem zlatu prihodnje leto povečalo za 1,08 milijona sodov dnevno.

Prvi paket ameriških 25-odstotnih carin na 34 milijard dolarjev vredno kitajsko blago je začel veljati prejšnji mesec, Peking je na njih odgovoril s carinami v približno enaki vrednosti. Prejšnji teden pa sta državi najavili nove carine za 16 milijard dolarjev blaga.

Članice Opeca, teh je 15, so sicer julija dnevno načrpale 32,3 milijona sodov nafte, kar je okoli 41.000 sodov več kot junija. Opec in še 10 drugih proizvajalk nafte, med njimi Rusija, so se junija dogovorile, da bodo proizvodnjo povečale za en milijon sodov dnevno, potem ko je od konca leta 2016 veljala omejitev proizvodnje. Cene nafte se kljub povečanju proizvodnje niso pomembneje znižale, cena ameriške nafte se giblje okrog 67 dolarjev za sod, nafte brent pa nekoliko po 73 dolarji za sod.