c S
Investicije Knauf Insulationa nov veter v jadra tudi za škofjeloško podjetje 14.08.2018 08:55 Škofja Loka, 14. avgusta (STA) - Multinacionalka Knauf bo v okviru svoje izolacijske divizije, katere del je tudi Knauf Insulation Škofja Loka, v Maleziji zgradila novo tovarno. Pozitivne učinke investicije bo čutilo tudi škofjeloško podjetje, ki skrbi za razvoj in prodajo na tem področju. V roku dveh let pa si tudi samo želi večje investicije v prenovo linije 1.

Skupina Knauf Insulation bo z novo tovarno steklene volne v Maleziji, v gradnjo katere bo matična družba vložila okoli 120 milijonov evrov, širila svoje globalno poslovanje. Iz nove tovarne, iz katere prve izdelke pričakujejo leta 2020 in v kateri bo v proizvodnji delo dobilo 180 ljudi, bodo pokrivali azijske in pacifiške trge.

Kot je za STA pojasnil direktor Knauf Insulation Škofja Loka Tomaž Lanišek, bodo z investicijo v Malezijo pridobili neposredno proizvodnjo, kar pomeni, da bodo lahko močneje prisotni v tem azijskem delu sveta, kjer je zagotovo prihodnost. Lokalna proizvodnja, kjer bo letno mogoče proizvesti 75.000 ton izdelkov, pa vedno pomeni prednost.

Tovarna v Maleziji bo pomembna tudi za škofjeloško družbo, ki je odgovorna za prodajo v tej regiji, poleg tega je v Škofji Loki locirana globalna razvojna ekipa, ki bo skrbela za tehnologijo. "Dodatne kapacitete nam predstavljajo nov veter v jadra in dodatno možnost povečanja prodaje ter oskrbovati tudi kupce, ki jih doslej zaradi velikega povpraševanja nismo zmogli," je povedal Lanišek.

Letos je sicer skupina Knauf, ki ima sedež v Nemčiji, v velikem investicijskem zamahu. Že pred nekaj meseci je napovedala prav tako 120-milijonsko investicijo v novo francosko tovarno izolacije iz kamene volne, kakršno proizvaja tudi škofjeloška družba. Pika na i pa bo sedem milijard dolarjev vreden prevzem ameriškega proizvajalca mavčnih plošč US Gypsum (USG).

"S tem postaja skupina Knauf na letni ravni velika prek deset milijard evrov, kar kaže, da postajamo največji tudi pri izdelavi suhomontažnih plošč, hkrati se približujemo največjemu tržnemu deležu tudi na izolaciji," je pojasnil Lanišek.

Omenjene investicije pa ne pomenijo, da korporacija postavlja svoje škofjeloško podjetje na stranski tir, temveč le, da se investira na več ravneh, v različnih državah in programih. V prejšnjih letih je bila tudi Škofja Loka deležna nekaterih obsežnih investicij, v letu ali dveh pa Lanišek upa, da bodo uspeli še s prenovo najstarejše proizvodne linije, ki šteje že več kot 25 let.

Sama realizacija investicije bo odvisna od hitrosti pridobivanja dovoljenj. Pomembno pa bo tudi to, koliko je zanimiva je Slovenija za investicije, zato Lanišek upa, da bo nova vlada delala v tej smeri. Predvsem sta ključna ustrezna davčna politika in kadri, saj si v slovenskem Knauf Insulationu želijo ohraniti globalni razvojni center.

Trenutno je v škofjeloški družbi v teku investicija v izobraževalni center za srednji in jugovzhodni del Evrope, ki ga bodo odprli letošnjo jesen in s tem obeležili 60-letnico podjetja, ki je bilo v preteklosti poznano kot Termo, leta 2006 pa ga je prevzel Knauf, ki je vzpostavil posebno izolacijsko divizijo Knauf Insualation. Ta ima sedaj 37 proizvodnih enot v 15 državah in zaposluje več kot 5000 ljudi.

Škofjeloški Knauf Insulation je lani beležil nadaljnjo rast poslovanja in je ustvaril 117 milijonov evrov prometa, zaradi boljših trgov in manjšega investiranja pa se je povečal tudi dobiček. Tudi letos se nadaljuje načrtovana rast prihodkov, ki je posledica konjunkture. Se pa z rastjo cene surovin hkrati povečujejo tudi stroški poslovanja, kar je v trenutnih zelo dobrih razmerah sicer mogoče nevtralizirati.

Glavni izziv je delovna sila, ki jo je, kot pravi Lanišek, manj, kot bi si želeli, zato se poslužujejo tudi avtomatizacije in robotizacije proizvodnje. Lani se je na račun tega število zaposlenih celo nekoliko zmanjšalo in konec leta so v Škofji Loki zaposlovali 375, v enoti v Ajdovščini pa 50 ljudi.