c S
Evropske borze ob krizi s turško liro s padci; cenejša tudi nafta 14.08.2018 07:30 London/Frankfurt/Pariz, 13. avgusta (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižale, s čimer so se nadaljevala negativna gibanja s konca minulega tedna. Na dogajanje na borznih parketih še naprej najbolj vpliva potop vrednoti turške lire, ki bi lahko državo med Evropo in Azijo pahnil v resnejšo krizo. Pocenila se je tudi nafta.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,48 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX zdrsnil za 0,53 odstotka, v Parizu je indeks CAC 40 ostal bolj ali manj nespremenjen, londonski FTSE 100 pa je izgubil 0,32 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,84 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,29 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,58-odstotni padec.

V New Yorku so najpomembnejši indeksi za zdaj prav tako obarvani rdeče. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure pred koncem trgovanja na 0,42 odstotka nižji ravni kot ob koncu petkovega trgovalnega dne. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,36 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži manjši, 0,08-odstotni padec.

Na borzne trge še naprej najbolj vpliva dogajanje na valutnem trgu, kjer je že nekaj dni v ospredju izjemen pritisk na turško liro. Zaradi domačih ekonomskih izzivov in v zadnjem času še zaradi resnega meddržavnega spora z ZDA, ki so privedli v trgovinski pritisk Washingtona na Ankaro, je tako turška valuta samo v petek v primerjavi z dolarjem in evrom izgubila skoraj petino vrednosti, od začetka leta pa že okoli 40 odstotkov.

Kljub poskusom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in turške vlade, da bi nevtralizirala pritiske trgov in pomirila državljane, ter navzlic današnji napovedi turške centralne banke, da bo sprejela vse potrebne ukrepe za zagotovitev finančne stabilnosti in ustrezne likvidnosti v finančnem sistemu, se je padanje vrednosti lire nadaljevalo tudi danes.

Tečaj turške valute je v današnjem azijskem trgovanju padel na novi rekordno nizko ravni 7,2 lire za dolar in 8,1 lire za evro, a se je nato v nadaljevanju dneva le nekoliko popravil in bil pozno popoldne pri okoli 6,9 lire za dolar in 7,9 lire za evro. Padanje vrednosti turške valute draži uvoz za državo, ki beleži visok zunanjetrgovinski primanjkljaj in je kot nacionalno gospodarstvo močno zadolžena v tujini, ter krepi inflacijo, ki se že približuje 20 odstotkom.

Dogajanje z liro je pod drobnogled po poročanju tujih tiskovnih agencij postavilo tudi nekatere druge valute razvijajočih se gospodarstev z visokim zunanjim dolgom, ki so že tako pod pritiskom zaradi postopnega odliva kapitala ob zaostrovanju denarnih politik v razvitih državah.

Zaradi precejšnje izpostavljenosti bank iz evrskih držav do Turčije je zadnje dni nekoliko pod pritiskom tudi tečaj evra v primerjavi z dolarjem. Potem ko je med trgovanjem padel na najnižjo raven v dobrem letu pri 1,1365 dolarja za evro, se je do popoldneva nekoliko popravil, a potem spet začel malenkost upadati. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1388 dolarja, kar je približno na petkovi zaključni ravni. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1403 dolarja oz. 0,53 centa niže kot v petek.

Ceni se tudi nafta, padanje cene pa se je v zadnjih urah okrepilo. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 65,96 dolarja, kar je 1,67 dolarja manj kot v petek. V Londonu so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej znižale za 1,42 dolarja na 71,39 dolarja za sod.