c S
Po zagotovilih ministrstva pri odločanju o državnih štipendijah ne bo večjih zamud 13.08.2018 16:07 Ljubljana, 13. avgusta (STA) - Pred začetkom novega šolskega oziroma študijskega leta so se pojavile nekatere informacije, da naj bi odločanje o vlogah za državne štipendije na centrih za socialno delo zapletla nadgradnja informacijskega sistema. A na ministrstvu za delo so zagotovili, da bi ta odločanje o pravici do državne štipendije lahko zamaknila največ za mesec dni.

Na ministrstvu so pojasnili, da bodo dijaki odločbe o dodelitvi oziroma nadaljnjem prejemanju državne štipendije pridobili že v septembru, nekateri v oktobru. Študenti pa v oktobru, nekateri v novembru, kot vsako leto doslej. S tem so se odzvali na zapis časnika Finance na spletni strani, da bi lahko odločbe o državnih štipendijah močno zamujale.

Finance so na spletni strani navedle, da zaradi prenove informacijskega sistema socialni delavci vsaj do sredine septembra v informacijski sistem ne smejo vnašati vlog. Pri tem so objavili dopis ministrstva centrom za socialno delo iz konca julija, v katerem ministrstvo pojasnjuje, da se začne s šolskim oziroma študijskim letom uporabljati novela zakona o štipendiranju. Spremembe pa narekujejo potrebo po nadgradnji informacijskega sistema ISCSD2.

Ker podatki s strani ministrstva za izobraževanje ne bodo dostopni pred 15. septembrom in ker nadgradnja informacijskega sistema še poteka, bo lahko po navedbah ministrstva za delo strokovni delavec vlogo za šolsko oziroma študijsko leto 2018/2019 v informacijski sistem vnesel brez omejitev vse do ugotavljanja povezanih oseb. Nadaljnje odločanje pa bo mogoče šele po pridobitvi podatkov z ministrstva za izobraževanje, predvidoma po 15. septembru.

Dober teden pozneje, 8. avgusta, je ministrstvo centrom za socialno delo poslalo še en dopis. Določeni strokovni delavci naj bi namreč kljub prvemu dopisu v informacijski sistem vnesli ter odločili o pravici do državne štipendije za šolsko oziroma študijsko leto 2018/2019. Kot so navedle Finance, ministrstvo v dopisu tako opozarja, naj strokovni delavci ne odločajo o vlogah za državne štipendije, ker da te ne bodo v skladu z novimi predpisi. Posebno obvestilo o tem je zunanji izvajalec, podjetje Comland, objavilo tudi v sistemu.

Po navedbah časnika so jih socialni delavci opozorili, da niti ni nujno, da bodo o vlogah lahko začeli odločati oziroma jih v informacijski sistem začeli vnašati sredi septembra. Menijo pa tudi, da bi pristojno ministrstvo najšibkejše moralo opozoriti, da denarja ne bo. Po informacijah časnika dijaki ne bodo dobili odločb o štipendijah, ki bi jih na računih morali imeti že septembra, vsaj do konca tega leta, študenti pa še dlje. Kot so jih opozorili socialni delavci, pa bodo zaradi nedelovanja informacijskega sistema z zamudo izdajali tudi odločbe o sofinanciranju vrtcev.

Na ministrstvu za delo so opozorili, da informacija ne drži. Nadgradnja informacijskega sistema ISCSD2 bo po njihovih navedbah odločanje o pravici do državne štipendije zamaknila za največ mesec dni. Če pa bi se pri nadgradnji informacijskega sistema dodatno zapletlo, bodo javnost pravočasno obvestili.

Sicer pa se, kot so pojasnili, po zakonu državna štipendija vedno nakazuje za pretekli mesec, dijaki in študentje tako nikoli niso pridobili nakazila državne štipendije z začetkom šolskega oziroma študijskega leta, temveč mesec ali dva kasneje, odvisno od tega, kako hitro je pristojni center za socialno delo obravnaval njihovo vlogo.

Odzvali so se tudi na navedbe glede morebitnih zamud pri izdaji odločb o znižanem plačilu vrtca. Potrdili so, da odločanje o pravici do državne štipendije vpliva na odločanje o znižanem plačilu vrtca, saj se državna štipendija šteje kot dohodek in mora torej v primeru, če upravičenec v istem mesecu vloži obe vlogi, center za socialno delo najprej odločiti o državni štipendiji.

Po predvidevanjih ministrstva bo nadgradnja sistema za odločanje o državnih štipendijah izvedena konec avgusta. Zato pri odločanju o vlogah za znižano plačilo vrtca, vloženih avgusta za obdobje po 1. septembru, povečanja zamud zaradi nadgradnje sistema o državnih štipendijah ne pričakujejo.