c S
Dobiček skupine Agrokor v polletju nad načrti 13.08.2018 14:39 Zagreb, 13. avgusta (STA) - Skupina Agrokor je prvo polletje končala s 729,7 milijona kun (okoli 98 milijonov evrov) dobička iz poslovanja, kar je 44,2 milijona kun ali 6,4 odstotka nad načrti, izhaja iz danes na spletni strani koncerna objavljenega poročila izredne uprave. Ta kot ključno izpostavlja nadaljnje zniževanje stroškov in izboljšanje učinkovitosti.

Divizija maloprodaje in veleprodaje, v katero sodijo Konzum (tako hrvaški kot bosanski), Tisak in Velpro centar, je v prvih šestih mesecih ustvarila 6,1 milijarde kun prihodkov in 70,2 milijona kun dobička iz poslovanja, kar je 32,6 milijona kun več od načrta.

Od tega je Konzum, največje podjetje v tej diviziji, k celotnim prihodkom prispeval 4,1 milijarde kun, k dobičku iz poslovanja pa 103,5 milijona kun oz. 63,3 milijona kun več od pričakovanih.

Skupina prehrane, v kateri je devet podjetij (med drugim Jamnica, Ledo, Zvijezda in PIK Vrbovac), je polletje končala s 3,8 milijarde kun prihodkov, dobička iz poslovanja pa je bilo za 584,9 milijona kun.

V tej diviziji je največ k skupnim prihodkom prispeval PIK Vrbovec, 831 milijonov kun, ob tem pa ustvaril 68,9 milijona kun dobička iz poslovanja. Sledita Jamnica (587 milijonov kun prihodkov in 132,7 milijona kun dobička iz poslovanja) in Ledo (555 milijonov kun prihodkov in 114,4 milijona kun dobička iz poslovanja).

Poslovna divizija kmetijstva, ki vključuje podjetja Belje, PIK Vinkovci in Vupik, je v tem času pridelala 991 milijonov kun prihodkov in 74,6 milijona kun dobička iz poslovanja. Največji delež v poslovanju te skupine ima Belje, ki je ob 572 milijonih kun prihodkov ustvarila 56,3 milijona kun dobička iz poslovanja.

Akrokor pa v poročilu ne omenja slovenskega Mercatorja, ki je sicer sodi pod okrilje tega hrvaškega koncerna. Mercator bo skladno s finančnim koledarjem za letos poslovne rezultate za celotno skupino in družbo objavil 29. avgusta.

Akrokorjeva izredna uprava je v poročilu o poslovanju zapisala še, da je po potrjeni poravnavi - upniki so jo potrdili 4. julija, sodišče pa je sklep o potrditvi izdalo dva dni kasneje - zagrebško sodišče za gospodarske zadeve v roku dobilo 92 pritožb upnikov, katerih obravnava teče. Po pravnomočno potrjeni poravnavi bo stekla njena implementacija. To naj bi trajalo med tri in šest mesecev.

"Vse družbe v sistemu so začele s pripravami na ta tehnično zelo zahteven proces, ki bo imel po zadnjih ocenah več kot 100.000 korakov," je v poročilu pojasnila izredna uprava, ki jo vodi Fabris Peruško.