c S
56. Agra v znamenju mladih in inovativnosti 13.08.2018 14:24 Gornja Radgona, 13. avgusta (STA) - Letošnji 56. sejem Agra bo v znamenju hrane iz bližine, generacijske pomladitve, digitalizacije, inovativnosti, znanja in povezovanja, trajnostnega gospodarjenja z gozdovi, tehnike za visoko učinkovitost in trajnostno kmetovanje, ekološkega kmetijstva ter predvsem mladih kmetov. Slednji bodo tudi osrednja tema okroglih miz kmetijskega ministrstva.

Na 56. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni se bo predstavilo 1820 razstavljavcev iz 32 držav na več kot 71.000 kvadratnih metrov razstavnih površin. V sozvočju z nosilno temo Mladi v agroživilstvu in sloganom Sejem nove generacije ga bo odprl predsednik slovenske podeželske mladine Rok Damijan.

Kot je ob predstavitvi Agre povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, bodo mladim namenjena težišča sejma, ki bo odgovarjal na izzive preživetja in blagostanja ter odpiral nove razvojne perspektive kmetijstva, samooskrbe in zdrave prehrane.

Sejem po Erjavčevih besedah prinaša nove zamisli in odlične prakse mladih kmetov, na posebni tržnici bodo ponudili svoje vino, pridelke in izdelke. Sestali se bodo na srečanju mladih strokovnjakov, ki delajo v agroživilstvu, in na številnih drugih tematskih predavanjih. Zveza podeželske mladine Slovenije bo pojasnjevala, kaj lahko ponudi za pomoč mladim kmetom, pripravila predstavitve uspešnih mladih pridelovalcev ter številne dejavnosti za otroke in mladino. Razglasili bodo tudi traktor leta po izboru mladega kmeta.

Država partnerica sejma bo s kulinarično, vinsko in turistično ponudbo s poudarkom na ekološki pridelavi Makedonija, ob njej pa se bodo predstavile še Madžarska, Avstrija, Poljska, Hrvaška in Indija, slednja s svojim gospodarstvom in možnostmi za poslovno sodelovanje.

Sejemsko dogajanje bodo zaznamovali tudi aktualni strokovni posveti, poslovna, stanovska in družabna srečanja ter tržnice, pokušine, tekmovanja in zabavni dogodki. Najboljše rejske prakse bodo poosebljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih živali v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. Na ogled bodo tudi vzorčni nasadi rastlinske proizvodnje s poudarkom na svetovnem dnevu čebel.

Med novostmi je Erjavec posebej omenil medni hram, konjeništvo kot športno disciplino, promocijo akvakulture, rejce vodnih živali in prvo razglasitev prvaka države v vinarstvu.

Na Agri bo več kot sto posvetov, predavanj in okroglih miz ter vse pomembne ustanove s področja kmetijstva in prehrane. Tudi letos se bo dogajalo v zeleni oazi z vzorčnimi nasadi, permakulturno pridelavo in naravno gradnjo. Pripravili bodo številna tekmovanja, od sekaškega do tekmovanja v plesu polke, Agrino kuhinjo, v kateri pred obiskovalci pripravljajo regionalne dobrote, ter Agrine dogodivščine za otroke.

Tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo na svojem razstavnem prostoru organiziralo več okroglih miz. Osrednja nit bo namenjena mladim kmetom, predvsem številnim izzivom pri vodenju kmetij. Eden od izzivov prihodnjega ohranjanja kmetovanja in mladih na podeželju je tudi vprašanje, kako za delo na kmetih navdušiti dekleta.

Na področju varne hrane bodo govorili o zaščiti živil pred škodljivimi posegi konkurence, pri gozdarstvu o skrbnemu ravnanju posameznikov v gozdovih, pri ribištvu pa o akvakulturi, ki je pomemben vir prihodkov ribiškega sektorja.

Sejem se bo začel 25. in bo trajal do 30. avgusta, sočasno pa bo na sejmišču Pomurskega sejma tudi 21. mednarodni sejem embalaže Inpak.