c S
Evropske borze s padci v nov trgovalni teden 13.08.2018 10:39 Frankfurt/Pariz/London, 13. avgusta (STA) - Evropske borze so nov trgovalni teden začele s padci. Med vlagatelji odmeva zaostrovanje odnosov med ZDA in Turčijo, kar negativno vpliva na vrednost turške lire, poleg tega pa tudi odločitev ameriškega sodišča, da mora Monsanto plačati skoraj 290 milijonov dolarjev odškodnine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Jasno je, da so razmere v Turčiji še eno svetovnih tveganj," je za AFP ocenil vodja raziskav pri družbi ADS Securities Konstantinos Anthis. Čeprav je Turčija omejila vezi s preostalim svetom, pa skrb po njegovih pojasnilih povzroča izpostavljenost evropskih bank do tamkajšnjega bančnega sistema.

Poleg tega na vlagatelje vpliva petkova odločitev sodišča v San Franciscu, ki je odločilo, da mora Monsanto - tega je letos prevzel nemški kemijsko-farmacevtski koncern Bayer - nekemu moškemu, ki je trdil, da je zaradi Monsantovega izdelka zbolel za rakom, plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine. Porota je namreč razsodila, da je Monsanto vedel za škodljive učinke svojih herbicidov, a ni posvaril potrošnikov. Monsanto je napovedal pritožbo.

Odločitev sodišča je navzdol potisnila delnice Bayerja. Te so ob današnjem odprtju borznega parketa izgubile več kot 10 odstotkov vrednosti. Nekaj pred 9.30 se je tečaj delnic ob 10,40-odstotnem padcu oblikoval pri 83,61 evra.

V Frankfurtu se je indeks DAX do okoli 10. ure znižal za 0,65 odstotka, v Londonu indeks FTSE 100 za 0,55 odstotka in v Parizu indeks CAC 40 za 0,38 odstotka. Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,60 odstotka vrednosti.

Tudi vrednost skupne evropske valute drsi navzdol. Za en evro je bilo treba okoli 10. ure na frankfurtski borzi odšteti 1,1371 dolarja, kar je 0,11 odstotka manj kot v petek. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1456 dolarja.

Evropske borze sledijo negativnim gibanjem na azijskih borzah. V Tokiu se je indeks Nikkei 225 znižal za 1,98 odstotka, v Hongkongu indeks Hang Seng za 1,52 odstotka, v Seulu indeks Kospi za 1,50 odstotka, v Sydneyju indeks All Ordinaries za 0,40 odstotka in v Šanghaju indeks Composite za 0,34 odstotka.