c S
Rusija v četrtletju s pospešeno rastjo 13.08.2018 07:15 Moskva, 10. avgusta (STA) - Rusija je v drugem letošnjem četrtletju v medletni primerjavi zabeležila 1,8-odstotno gospodarsko rast, kar je za 0,5 odstotne točke več kot v prvih treh mesecih leta, je pokazala danes objavljena prva ocena ruskega statističnega urada Rosstat. H krepitvi rasti je pripomogel dvig cen nafte in v zadnjem času tudi zemeljskega plina.

Okrevanje ruskega gospodarstva po recesiji v letih 2015 in 2016, ki se je s prvimi znaki začelo v zadnjem trimesečju 2016, se tako nadaljuje. Lani se je BDP največje države na svetu, ki je tudi pomembna slovenska zunanjetrgovinska partnerica, okrepil za 1,5 odstotka, za letos pa se napovedi tako domačih kot tujih ustanov gibljejo nekje na sredini intervala med 1,5 in dvema odstotkoma.

Rusko gospodarstvo je v letih 2015 in 2016 doživelo dvojni udarec. Na eni strani so se v tistem času močno znižale cene energentov, na drugi pa so zahodne države uvedle sankcije proti državi zaradi aneksije Krima in podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine.

Sankcije ostajajo v veljavi, vmes pa so spomladi sledili še ukrepi ZDA zaradi očitkov o vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016 in nazadnje ta teden tudi ukrepi Washingtona zaradi zastrupitve ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere z živčnim plinom novičok marca v Veliki Britaniji. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je že ves mandat pod močnim pritiskom očitkov sodelovanja z Rusijo v škodo ZDA, grozi s še hujšimi ukrepi.

K pospešitvi okrevanja ruskega gospodarstva v začetku tega leta je sicer veliko prispevala rast cen nafte in v zadnjem času tudi zemeljskega plina, po oceni analitikov pa bi se lahko spodbudna gibanja nadaljevala, saj se krepi tudi domača potrošnja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vseeno pa je dinamika rasti bistveno pod željami Kremlja oz. ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta si je za svoj že četrti mandat na čelu države, ki bo trajal do 2024, npr. zadal povprečno rast v višini štirih odstotkov.