c S
Dogajanje okoli Turčije potopilo evropske borze; evro najnižje v letu dni 13.08.2018 07:15 London/Frankfurt/Pariz, 10. avgusta (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes zniževali, potem ko se je po svetovnih finančnih trgih razlil strah, povezan z dogajanjem okoli Turčije. Turška lira se je po zaostrovanju spora z ZDA namreč spustila zgodovinsko nizko. V primerjavi z dolarjem se je za dober odstotek na najnižjo raven v letu dni spustil tudi evro.

Padec lire, ki se je začel že maja in se sedaj le še pospešuje, bo turško gospodarstvo skoraj gotovo potisnil v recesijo, lahko pa bi sprožil tudi bančno krizo, je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil glavni ekonomist podjetja Capital Economics Andrew Kenningham. Ob tem se postavlja vprašanje, koliko so turškemu bančnemu sistemu izpostavljene evropske banke.

Tečaj evra je v luči težav turškega gospodarstva dosegel najnižjo raven od julija lani. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,140 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 1,01 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1456 dolarja (v četrtek 1,1593 dolarja).

Sicer je bil evro danes prvič vreden več kot sedem turških lir, dolar pa je prvič presegel mejo šestih lir.

Velike padce so zabeležile tudi evropske borze. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,94 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,99 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,59 odstotka. Nižje je končal tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, ki je zabeležil 0,97-odstotni padec.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,11 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,25 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 2,51-odstotni padec.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,66 odstotka nižji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,50 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 0,40-odstotni padec.

Cene nafte pa so se zvišale. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 67,60 dolarja, kar je 79 centov več kot v četrtek. V Londonu so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 69 centov na 72,76 dolarja za sod.