c S
Konjiški SG Automotive lani še povečal prodajo in dobiček 13.08.2018 07:15 Slovenske Konjice, 11. avgusta (STA) - Konjiško podjetje SG Automotive, ki se ukvarja s proizvodnjo svetil za avtomobilsko industrijo in je del skupine poslovneža Roberta Graha, je v letu 2017 ustvarilo za nekaj več kot 48 milijonov evrov čistih prihodkov, kar je 16 odstotkov več kot leto pred tem. Po kriznem letu 2015 je to za družbo že drugo zaporedno pozitivno leto.

Kot je razvidno iz letnega poročila, objavljenega na spletni strani Ajpesa, je SG Automotve lansko poslovno leto sklenil bolje od načrtov. Pod črto so ustvarili nekaj več kot 1,5 milijona evrov čistega dobička oziroma 42 odstotkov več kot leto pred tem. Družba je sicer največjo krizo doživela leta 2015, ko so ob občutnem padcu proizvodnje pridelali kar 8,5 milijona evrov izgube.

Lanski poslovni prihodki so bili za 22 odstotkov višji od načrtovanih ter za 18 odstotkov višji od tistih v letu 2016, struktura kupcev pa ostaja podobna kot v preteklosti. Dobro polovico celotne realizacije so prodali domačim kupcem, s čimer so domačo prodajo povečali za dobro petino. Medtem so so na evropskih trgih uspeli prodati 36 odstotkov celotne prodaje, pri čemer je ta najbolj zrasla na avstrijskem trgu. Med bolj znanimi kupci sta se recimo v zadnjih letih omenjali družbi Odelo in Magna Steyr.

Ob rednih aktivnostih za normalno delovanje podjetja so lani po besedah prvega človeka podjetja Roberta Graha predvsem zaradi organske rasti poslov velike napore vlagali v stabilizacijo odnosov z dobavitelji. V celoti tudi izpolnjujejo sklenjeni sedemletni sporazum o reprogramiranju dolgov z Abanko in Gorenjsko banko.

Za tehnološko nadgradnjo so letos načrtovali za 1,5 milijona evrov investicij, pri čemer bo velik del denarja namenjen naložbam v zamenjavo izrabljenih elektronskih naprav in linij s sodobnejšo in bolj zmogljivo opremo. Hkrati še naprej razvijajo nove proizvode in iščejo kupce za elektronske komponente tudi v panogah zunaj avtomobilske industrije.

"Tudi v letu 2017 nam je uspelo zadržati vodilne kupce, hkrati pa smo uspeli vzpostaviti sodelovanje tudi z nekaj novimi, pri katerih pričakujemo razvoj sodelovanja v prihodnje," je v letnem poročilu navedel Grah, ki sicer letos pričakuje nekaj manjši obseg prodaje, saj se jim sredi leta zaključi eden večjih projektov, pa tudi trgovinskih poslov so načrtovali manj kot lani.

Vse prodajne aktivnosti podjetja, ki je lansko leto končalo z 220 zaposlenimi, so tako usmerjene v pridobivanje projektov za leto 2019 in naslednja leta. Trenutno največje potenciale na avtomobilskem programu vidijo v projektih za zadnje LED luči, preskusili pa se bodo tudi na drugih področjih elektronike za in zunaj avtomobilskega programa.

Pri največjem slovenskem kupcu želijo ohraniti obstoječo raven poslov, hkrati pa širitev poslov načrtujejo v bližnjih državah EU. Na razvojnih projektih zaenkrat sodelujejo samo z enim od večjih kupcev, za katerega so razvili celovit izdelek in letos bodo v sodelovanju z njim ustvarili prvi milijon evrov.