c S
Za spodbude podjetjem madžarske manjšine 260.000 evrov 13.08.2018 07:20 Lendava, 11. avgusta (STA) - Iz programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2017-2020 bo za spodbujanje gospodarskih naložb 260.000 evrov dobilo pet podjetij - Arma, Legartis, Martmetal, Purlen ter Izdelava nagrobnih spomenikov in cementnin Vinko Kramar.

Podjetje Legartis bo za 80 tisočakov kupilo gradbeni žerjav z dosegom 40 metrov, podjetje Martmetal bo dobilo 80.000 evrov za modernizacijo tehnološke opreme in štiri nova delovna mesta, podjetje Purlen bo za 26.000 evrov kupilo stroj za izdelavo predizoliranih kolen. Tiskarsko podjetje Arma bo kupilo nove opremo za tisk, Vinko Kramar pa osnovna sredstva za nove izdelke.

Pogodbe so podjetniki s predsednikom sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) Ferencem Horvathom podpisali v ponedeljek, projekti pa morajo biti končani do 30. septembra.

Razpis za spodbujanje gospodarskih naložb na območju, kjer živi manjšina, je maja objavila PMSNS. Od 17 vlog, večina jih je bila iz lendavske občine, jih je strokovna komisija sedem zavrnila, dve zavrgla, osem pa jih je razvrstila po doseženih točkah. Štirim vlogam je pripadlo sofinanciranje v višini zaprošenih sredstev, eden prijavitelj pa je po pozivu prilagodil finančno konstrukcijo. Skupna vrednost vseh prijavljenih vlog je znašala slabih 663.000 evrov.

Program za spodbujanje gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti v višini 2,1 milijona evrov za obdobje 2017-2020 je lani sprejela slovenska vlada, pogodbi za spodbujanje gospodarskega razvoja ter za spodbujanje turistične dejavnosti madžarske narodne skupnosti sta marca podpisala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik sveta PMSNS Ferenc Horvath.

Za lani predvidenih 350.000 evrov niso razdelili, zato sta bili pogodbi sklenjeni na osnovi sprememb in dopolnitev programa. Po njem je letos za spodbujanje gospodarskih naložb namenjenih 260.000 evrov, za spodbujanje turistične dejavnosti ter produktov 320.000 in za promocijo regije 120.000 evrov.

Zakonska podlaga za program je zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, in na območju, kjer živijo pripadniki madžarske avtohtone narodne skupnosti, zagotavlja možnosti za ustvarjanje dohodka ter izboljšuje zmogljivost zadrževanja mladih izobražencev.