c S
Z iztekom tretjega programa pomoči konec osemletne grške krize 13.08.2018 07:20 Bruselj, 11. avgusta (STA) - Grčija, najšibkejši člen območja evra, ki je bila v minulih osmih letih pogosto na robu bankrota in izstopa iz območja skupne evropske valute, bo 20. avgusta končala tretji program finančne pomoči. V EU so junija razglasili konec grške krize, a v IMF svarijo pred preveč optimističnimi fiskalnimi napovedmi in reformno utrujenostjo Grkov.

Zgodovinska junij in julij

Finančni ministri držav v območju evra so se 22. junija dogovorili o svežnju odločitev v povezavi z iztekom programa pomoči za Grčijo. "Grška kriza se končuje nocoj v Luksemburgu," je tedaj poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Grčija je od leta 2010 od mednarodnih posojilodajalcev prejela 274 milijard evrov pomoči v treh programih. V zameno je morala izpolniti več kot 450 ukrepov in pristati na številne težke reforme, na primer na trgu dela, v javni upravi in davčnem sistemu.

Po osmih letih odvisnosti od tuje pomoči, v katerih so se vrstili krizni sestanki v dramatičnih belih nočeh, ko se je zdel grexit, torej izstop Grčije iz območja evra, pogosto zelo blizu, se država zdaj le postavlja na lastne noge.

Evrske partnerice so Grčiji v zameno za ukrepe in reforme izkazale solidarnost brez primerjave, je junija izpostavil šef evropskega reševalnega sklada ESM Klaus Regling.

Ta solidarnost poleg 242 milijard evrov, kolikor so evropske posojilodajalke prispevale od leta 2010, vključuje še vrsto drugih ukrepov v pomoč državi, med njimi odpis nekoliko več kot 100 milijard evrov zasebnih dolgov leta 2012.

Zadnji finančni obrok, ki so ga junija potrdili ministri, znaša 15 milijard evrov. Skupno bo Grčija za pokritje finančnih potreb v prihodnjih 22 mesecih dobila zajetno denarno rezervo 24,1 milijarde evrov.

Zagotavljanje vzdržnosti ogromnega grškega dolga, ki je pri okoli 180 odstotkih bruto domačega proizvoda (BDP) in s tem največji v območju evra, je bilo tako kot v minulih osmih letih tudi v končnici programa najtrši oreh.

Dogovorjeno je desetletno podaljšanje ročnosti posojil v okviru reševalnega sklada EFSF, predhodnika ESM, desetletni odlog obresti in amortizacije, Grčija pa bo lahko tudi dobila nazaj obresti, ki so jih nabrale članice območja evra od grških državnih obveznic.

Po juniju je bil zgodovinski tudi julij - ker prvič po zelo dolgem času Grčije ni bilo na dnevnem redu finančnih ministrov držav v območju evra. A to nikakor ne pomeni, da je skrbi, opozoril in ugibanj konec.

Svarila IMF kalijo navdušenje v EU

V Mednarodnem denarnem skladu (IMF), čigar mnenje o ukrepih za zagotavljanje vzdržnosti dolga je ključno za odziv trgov, so bili že junija previdni, da so srednjeročno dogovorjeni ukrepi zadovoljivi, a da imajo dolgoročno zadržke.

IMF je nato konec julija znova skalil vzdušje z dolgoročnimi dvomi ter pozivom k bolj realističnim ciljem in ambicioznejšim ukrepom za zmanjšanje dolga. Opozoril je tudi na "reformno utrujenost" Grkov, ki se zna še okrepiti pred volitvami prihodnje leto.

Grčija se v sklopu junijskega dogovora zavezuje, da bo do leta 2022 zagotavljala primarni presežek v vrednosti 3,5 odstotka BDP. Po analizi Evropske komisije naj bi bil primarni presežek v obdobju 2023 do 2060 v povprečju 2,2-odstoten.

To je že junija sprožilo vprašanja, ali so ocene evroskupine res realistične in previdne, kakor zatrjuje. IMF pa zdaj izpostavlja dejstvo, da je od leta 1945 le petim državam z evrom uspelo ohraniti povprečen primarni presežek nad 1,5 odstotka BDP za več kot deset let.

V Evropski komisiji so se v začetku avgusta na te ocene odzvali s kritiko, da je IMF dosledno pesimističen v svojih napovedih in da je moral v preteklosti te že večkrat popraviti navzgor, tudi za Grčijo.

Evropejci, ki so financirali tretji program, ocenjujejo, da so ukrepi za zmanjšanje dolga zadostni, stanje pa bodo znova pregledali leta 2032, je tedaj pojasnila govorka komisije Mina Andreeva.

EU samozavestno zre v 20. avgust, ko bo Grčija končala program, je še poudarila Andreeva. To je po njenih besedah velik dosežek, ki je rezultat požrtvovalnosti Grkov, zavezanosti reformam in solidarnosti evropskih partneric Grčije.

Evropska komisija verjame, da bo močan sveženj ukrepov za zmanjšanje dolga in reform brez primerjave Grčiji omogočil uresničiti fiskalne cilje ter partnerjem in vlagateljem zagotoviti, da je njen dolg srednjeročno in dolgoročno vzdržen.

Strog nadzor še naprej

Grčijo po izteku programa čaka strožji mehanizem nadzora, kot velja za druge članice, ki so potrebovale finančno pomoč, torej za Portugalsko, Španijo, Irsko in Ciper.

Pri njem bo sodeloval tudi IMF, ki je v prvih dveh programih pomoči Grčiji prispeval finančno, v tretjem pa le s strokovno pomočjo, ker ni dobil ustreznih zagotovil glede dolga.

Državi bo v prihodnjih 20 mesecih na voljo že omenjenih 24 milijard evrov denarne rezerve, saj ne bo začela izdajati obveznic takoj po izteku programa. Vlada v Atenah naj bi v prihodnjih dveh letih izbrala pravi trenutek za to, ko bodo pogoji na trgu ugodni.

Pomen pozitivne grške zgodbe za EU

Uspešen konec tretjega programa pomoči za Grčijo je za EU pomemben kot dokaz pravilnosti politike, ki je bila v minulem desetletju pod točo ostrih kritik. Pomemben je tudi zaradi drugih problemov, ki pestijo območje evra in EU.

Med njimi sta trgovinski spor z ZDA in nova, evroskeptična italijanska vlada, ki odločno nasprotuje politiki zategovanja pasu in na sploh ni navdušena nad skupno evropsko valuto, kar se že pozna na finančnih trgih.

Pozitivne zgodbe so pomembne tudi v kontekstu evropskih volitev maja prihodnje leto, na katerih je pričakovati ostro bitko med proevropskimi političnimi silami in evroskeptiki.