c S
Zreški Unior širi program kolesarskega orodja 13.08.2018 07:20 Zreče, 12. avgusta (STA) - Zreški Unior širi svoj program specializiranega kolesarskega orodja in ob tem še bolj tesno sodeluje z najboljšimi svetovnimi kolesarskimi ekipami. V sodelovanju z britansko ekipo Sky so tako letos predstavili končno različico namenskega stojala za servisiranje cestnih koles, ki ga ekipa uporablja in preizkuša že dve leti.

Stojalo je plod tesnega sodelovanja Uniorjevih razvojnih inženirjev in Skyevih mehanikov, vsem kolesarjem pa bo na voljo še ta mesec, so sporočili iz Uniorja.

Proizvajalec orodja iz Zreč je sicer opremil matične mehanične delavnice ekip Sky, iz katere prihajata zadnja zmagovalca dirke po Franciji Chris Froome in Geraint Thomas, Trek-Segafredo, Quick-Step Floors Cycling ter Movistar, in sicer z orodjem, panoji in predalniki.

Uniorjev program kolesarskega orodja obsega že preko 400 specifičnih orodij in je na voljo v več kot 60 državah po vsem svetu. Ključen projekt zadnjih dveh let je bil tudi izdaja dveh obsežnih priročnikov za servisiranje koles - skupaj tvorita preko 650 strani slikovnih in tekstovnih navodil za vse standarde koles in opreme. Izšel je v angleškem in francoskem jeziku, v pripravi pa so tudi prevodi v druge svetovne jezike.

"Priročnika sta pomembna vez za sodelovanje s šolami za kolesarske mehanike. Unior je namreč uradni partner več kot 20 šol z vsega sveta, od Kanade, Belgije, Francije, vse do Kitajske in Indije," navajajo v zreškem podjetju, kjer so prodrli tudi na trg ZDA.

Ameriški trg ima za Unior sicer posebno zgodbo. Največji tekmec na področju kolesarskega orodja je na tem tržišču leta 2008 ustvaril blagovno znamko "modro kolesarsko orodje" in zaščitil barvo za orodje, ki je povezano s servisiranjem koles. Prodaja kakršnegakoli namenskega kolesarskega orodja v modri barvi, po kateri je značilno prav orodje iz Zreč, je tako prepovedana. Zato je Unior na ta velik in v marsičem vodilni kolesarski trg vstopil z rdeče-oranžno obarvanim kolesarskim orodjem, odzivi kupcev pa so po navedbah iz podjetja izjemno pozitivni.

Unior ima tudi svojo tovarniško gorskokolesarsko tekmovalno ekipo, Unior Tools Team. Letos se je združila s kanadskim proizvajalcem koles Devinci, ekipa se zdaj imenuje Unior/Devinci Factory Racing. Ta sodeluje tudi v disciplini enduro in je tako prisotna na tekmovanjih najvišje ravni v vseh glavnih disciplinah gorskega kolesarstva. Unior je bil v letošnji sezoni že na zmagovalnem odru svetovnega pokala.