c S
Slovenski vinogradniki letos pričakujejo nadpovprečen letnik 13.08.2018 07:29 Ljubljana, 12. avgusta (STA) - Vinogradniki se bodo glede na letošnje vremenske razmere trgatev lotili nekoliko prej kot običajno, na Primorskem okoli 20. avgusta. Kot je za STA povedal direktor Vinske družbe Slovenije Dušan Brejc, pričakujejo količinsko in kakovostno odlično letino, kakršno si vinarji lahko le želijo, seveda če le ne bo vremenskih ujm v zadnjem delu trgatev.

Letošnje toplo in ne preveč suho poletje bi tako lahko po Brejčevih besedah, brez kakšnih hujših toč do konca trgatev, dalo optimalno letino, kakršne vinogradniki zadnjih nekaj let niso bili vajeni.

"Količinsko bo zagotovo dobra in glede na nekaj zadnjih let nadpovprečna letina. Vinarji, ki so imeli zadnja leta nekaj težav pri zagotavljanju prodajnega in izvoznega programa, bodo zato letos gotovo bolj zadovoljni, saj bodo prišli do tistih količin, ki jim omogočajo rast," pravi Brejc.

Sicer pa bo letošnja trgatev po njegovem zanimiva tudi zato, ker bo časovno relativno blizu izpeljana tako na Primorskem kot na Štajerskem, morda s kakšnim tednom razlike, do česar ponavadi pride v zelo toplih obdobjih rasti, ko trta začne poganjati nekoliko bolj zgodaj.

Na koprskem območju tako po njegovih informacijah začetek trgatev načrtujejo okoli 20. avgusta. Trgatev bo morda nekoliko prej tudi v Goriških Brdih in na Vipavskem, konec avgusta bo na vrsti metliški del, v zadnjem tednu avgusta pa verjetno tudi že podravsko območje, kjer sicer z vzorčenjem šele te dni ugotavljajo, kako in kaj.

Povsod bodo najprej trgali zgodnje sorte in tiste, ki so primerne za peneča vina, kot so rizvanec, vse vrste pinojev, chardonnay in sauvignon. Nekoliko bolj je pri napovedih Brejc previden glede poznih sort.

"Trgatev traja vsaj mesec dni in v zadnjem tednu pogosto pridejo na vrsto sorte, kot so refošk, cabernet, šipon ali laški rizling, ki so v Sloveniji količinsko precej močne sorte in je zato veliko odvisno od tega, kaj se bo dogajalo v zadnjih dveh tednih trgatve. To pa je ta trenutek nemogoče predvidevati," pojasnjuje priznani slovenski ocenjevalec vin.

Kot je dodal, noben letnik ni drugemu enak glede vremenskih pogojev, sicer pa po njegovem letošnje vremenske razmere glede vinogradništva niso v ničemer ekstremne ali pa takšne, ki jih ne bi bili vajeni.

"Tam, kjer je znanja dovolj in kjer se sistematično dela v vinogradih, težav s peronosporo ni bilo. Je pa bilo verjetno zaradi tega potrebno opraviti nekaj več škropljenj," je dejal Brejc, ki se mu zato zdi, da je morda pri tistih, ki bi letos izpostavljali neugodne vremenske razmere, to bolj posledica premajhne prisotnosti v vinogradu.

Vinogradniki si tako do dne, ko bodo pospravili ves svoj pridelek, po njegovem želijo stabilnega in nekoliko manj vročega vremena. Še vedno namreč po njegovem obstaja nevarnost ožigov, vode pa letos ne bo primanjkovalo. Kar vinogradnike vedno skrbi, so občasne toče in sedanje vročinsko obdobje je žal tisto, ki kar kliče po njej, a gre na srečo za precej lokalen vremenski pojav.

V zadnjem delu trgatev, ponavadi v drugi polovici septembra, kar velja predvsem za štajerski konec, pa si ne želijo kakšnega daljšega deževnega obdobja, saj je tudi od tega odvisna kakovost jagodne kožice. Pogoj za kakovost večine svežih mladih vin je namreč danes, da je grozdna kožica popolnoma zdrava, vse, kar je več od treh odstotkov gnilobe, pa je po Brejčevih besedah že skoraj neprimerno za pridelavo sodobnih mlajših belih vin.