c S
Ljubljanska občina v prenovo cest v BTC 13.08.2018 07:29 Ljubljana, 12. avgusta (STA) - Mestna občina Ljubljana (Mol) namerava v sklopu lani podpisanega sporazuma za razvoj naložb na območju BTC izboljšati tamkajšnjo cestno infrastrukturo. Prek javnega naročila išče izvajalca, ki bo rekonstruiral Šmartinsko, Clevelandsko, Bratislavsko in druge pomembnejše ceste v BTC in okoli njega.

Sporazum za razvoj 300 milijonov evrov naložb na območju BTC so marca lani podpisali ljubljanski župan Zoran Janković, infrastrukturni minister Peter Gašperšič, predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic in direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko.

Predsednik uprave BTC Jože Mermal je med večjimi investitorji, ki so napovedali naložbe, izpostavil Ikeo in Mercator, ki bo gradil sodoben logistično-distribucijski center. Intermodalni logistični center nameravata skupaj graditi tudi BTC in Slovenske železnice. Po napovedih Mermala večjo investicijo načrtuje tudi Žito.

Ob podpisu je sicer prvi mož BTC poudaril pomen dobre infrastrukture in med drugim izpostavil posodobitev Šmartinske ceste, s čimer bo zagotovljena tudi večja pretočnost proti Šentjakobu, Domžalam, Litiji, Zagorju in Trbovljam.

Mol je začel izpolnjevati svoj del dogovora glede izboljšanja prometnih razmer na območju in ta teden objavil javno naročilo, s katerim išče izvajalca, ki bo rekonstruiral tamkajšnje ceste. Izbrani izvajalec bo imel 300 dni časa za vse predvidene gradbene operacije, ki jih bo izvajal na Šmartinski, Clevelandski, Bratislavski in drugih pomembnejših cestah v BTC in okoli njega.

Med drugim bodo obstoječo priključno rampo med hitro cesto in Šmartinsko cesto razširili v dvopasovno enosmerno cesto. Priključek Clevelandske ceste na priključno rampo pa se bo premaknil za 50 metrov naprej. Spremenili bodo tudi križišče Šmartinske ceste s Clevelandsko. V enosmerni dvopasovnici bodo na odseku med Šmartinsko in Bratislavsko cesto spremenili severno in južno servisno cesto, Bratislavska cesta pa bo dobila dodaten pas.

Mol ima za vse ukrepe, ki jih bo financirala na območju BTC, zagotovljenih skoraj 7,7 milijona evrov. V letošnjem letu je za ta projekt predvidenih 237.000 evrov, prihodnje leto slaba 2,2 milijona evrov. Ostala sredstva bodo porabili v prihodnjih letih.