c S
Julijska rast obiska Ljubljane po prvi oceni bolj umirjena od lanske 13.08.2018 08:16 Ljubljana, 13. avgusta (STA) - V prestolnici je bilo julija po oceni Turizma Ljubljana ustvarjenih 208.000 prenočitev gostov, kar je 1,8 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu. Kot so pojasnili za STA, prva ocena kaže na bolj umirjeno rast od lanske, ob tem pa so poudarili, da je desezonalizacija obiska tudi eden njihovih ključnih strateških ciljev.

Med ljubljanskimi znamenitostmi si turisti še naprej najraje ogledajo Ljubljanski grad, staro mestno jedro, Stolnico, nabrežja Ljubljanice in Moderno galerijo. Priljubljeni so tudi muzeji v prestolnici, med katerimi so v Turizmu Ljubljana izpostavili Muzej iluzij, prirodoslovni muzej in Narodni muzej.

Gosti se pogosto odločajo tudi za turistične ladjice in vodene oglede Ljubljane. Težnja turistov je po doživetjih in skozi njih spoznavati destinacijo, so pojasnili v Turizmu Ljubljana. V turističnih informacijskih centrih to poletje opažajo tudi povpraševanje po doživljajskih vodenih ogledih, poldnevnih in celodnevnih izletih v okolico Ljubljane in po Sloveniji. Obiskovalci želijo destinacijo in kulturo države doživeti tudi skozi dobro hrano, pijačo in zabavo, so dodali.

Eden od priljubljenih doživljajskih ogledov je nova Brko tura, ki jo gosti lahko sooblikujejo. Kot so pojasnili v Turizmu Ljubljana, se gosti na turo podajo s kolesom po najlepših ulicah Ljubljane in začutijo življenjski stil Arhitekta, Pisatelja in Slikarja. Trije brkači jim vmes pustijo tri nepričakovane namige.

V Turizmu Ljubljana so izpostavili še, da je Ljubljana z vsemi zelenimi spremembami v mestu in nazivom Zelena prestolnica Evrope 2016 postala prepoznavna za tovrstna zelena doživetja, kar sicer ni samoumevno za prestolnice po svetu.

"Vedno več se jih odloči za bolj aktivno spoznavanje mesta ob kolesarjenju, supanju ali vožnji s kajakom," so zapisali in ob tem dodali, da je Ljubljana ena redkih prestolnic, če ne celo edina, ki omogoča supanje ali vožnjo s kajakom skozi mestno jedro.