c S
ZDA uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije 13.08.2018 07:43 Washington, 13. avgusta (STA) - ZDA z današnjim dnem uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Carine na jeklo bodo po novem 50-odstotne, na aluminij pa 20-odstotne. Z višjimi carinami želi ameriški predsednik Donald Trump pritisniti na Ankaro, ki ima že tako gospodarske težave.

Gre za dodatne sankcije zaradi spora glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga v Turčiji obtožujejo podpore terorizmu. Pred tem so ZDA 1. avgusta že uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, v petek pa je ameriški predsednik Trump za Turčijo napovedal še podvojitev dosedanjih 10-odstotnih carin na izvoz aluminija v ZDA in 25-odstotnih carin na izvoz jekla v ZDA.

Turčija je že v petek opozorila, da bo edini rezultat zvišanja carin "škoda v odnosih med državama kot zaveznicama". Z zunanjega ministrstva so napovedali odgovor na te ukrepe proti Turčiji in ocenili, da so v nasprotju s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Zaradi napovedanega zvišanja carin se je Turčija, ki je pod vse bolj avtoritarno vlado Recepa Tayyipa Erdogana že tako v težavah, znašla še pod večjim pritiskom finančnih trgov. Turška lira je tako v petek padla na rekordno nizko raven v primerjavi z dolarjem in evrom.

Erdogan je sicer v nedeljo dejal, da je bil padec vrednosti turške lire, ki je bil posledica napovedi višjih ameriških carin, politična zarota. Napovedal je, da bo Turčija poiskala nove trge in zaveznike.