c S
S Štude začeli odvažati embalirane odpadke 10.08.2018 14:33 Domžale, 10. avgusta (STA) - Podjetje za gospodarjenje z odpadki Publikus je s Štude pri Domžalah v četrtek začelo odvažati tam začasno odloženo balirano odpadno frakcijo, ki je zaradi neprijetnega vonja razburila tamkajšnje prebivalce. Bale, teh je 690, bodo po načrtu s Štude v tujino odpeljane v 14 dnevih, so za STA pojasnili v Publikusu.

Kot so dodali, jim je po intenzivnem iskanju le uspelo zagotoviti prevzemnika za začasno skladiščene bale lahke frakcije na lokaciji v Študi pri Domžalah, ki bo poskrbel za ustrezno končno oskrbo teh v termični napravi v tujini.

Publikus je v Študi pri Domžalah skladiščil 690 bal lahke frakcije. Gre za plastične materiale, ki niso primerni za predelavo ali recikliranje in nastajajo pri sortiranju mešane odpadne embalaže.

"Edina možnost končne oskrbe tovrstnih odpadkov je njihova energetska izraba, pri čemer nastajata toplotna in električna energija. Gre za inerten, nenevaren material, ki je z vidika preprečevanja kakršnihkoli morebitnih emisij v okolje še dodatno ovit v folijo," so še navedli v Publikusu.

Bale, ki jih je Publikus na Študi zaradi problematike pri ravnanju z mešano odpadno embalažo na ravni države in problematike končne termične oskrbe te mešane odpadne embalaže odložil začasno, bodo tako kmalu nehale razburjati lokalne prebivalce. Ti so zaradi neprijetnega vonja, ki se širi iz bal, večkrat protestirali, pritožili so se tudi na inšpekcijo.