c S
Na ministrstvu za finance zadovoljni z odločitvijo Evropske komisije 10.08.2018 14:29 Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Na ministrstvu za finance so zadovoljni z odločitvijo Evropske komisije, ki je sledila predlogu Slovenije glede spremembe zavez za prodajo NLB. Slovenija mora do konca 2018 prodati najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostanek do 25 odstotkov plus ena delnica pa do konca 2019. Obenem so v odločbi določeni tudi novi izravnalni ukrepi.

Odločitev Evropske komisije je po navedbah finančnega ministrstva pričakovana in pomeni potrditev dogovora, ki so ga dosegle strokovne službe generalnega direktorata komisije za konkurenco in ministrstva za finance, sredi julija pa ga je potrdila tudi vlada.

"Na ministrstvu smo z odločitvijo komisije zadovoljni, ker zagotavlja uresničitev temeljnih ciljev, ki smo jima vseskozi sledili: ohranitev NLB kot mednarodne finančne institucije regionalnega pomena ter izvedbo prodajnega postopka na način, ko kupnino in s tem optimizacijo vračila vložka davkoplačevalcev določajo zgolj tržni pogoji," je odločitev komentirala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Na ministrstvu so spomnili, da v skladu z novo odločitvijo komisije ostajata v veljavi tako zaveza prodaje 75-odstotnega deleža države v NLB kot tudi model privatizacije po metodi javne ponudbe delnic, ki vodi k razpršenemu lastništvu z državo kot največjim lastnikom z deležem 25 odstotkov plus ena delnica, pri čemer skladno s strategijo upravljanja državnih naložb noben drug lastnik ne sme preseči državnega deleža. Nova sta torej le roka, potem ko je vlada lani prodajo ustavila.

Sprememba prodajne zaveze po navedbah ministrstva omogoča tudi, da lahko veljati začne nedavno sprejeti zakon za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB, ki je namenjen preprečitvi tako negativnega finančnega vpliva odločitev hrvaških sodišč na Hrvaškem za NLB kot negativnih učinkom postopkov na Hrvaškem na ceno banke v prodajnem postopku.

Pri tem kot zelo pomembno izpostavljajo, da je Evropska komisija v današnji odločitvi potrdila stališče Slovenije, da nadomestilo finančnih posledic banki po omenjenem zakonu ne vsebuje elementov državne pomoči. Negativne finančne posledice, ki jih ima NLB zaradi prisilne izpolnitve pravnomočnih sodnih odločb hrvaških sodišč, bo sicer nadomestil sklad za nasledstvo.

Na ministrstvu so spomnili še, da je Evropska komisija v okviru današnje odločitve prilagodila tudi katalog izravnalnih ukrepov, ki zaradi podaljšanja roka privatizacije še naprej veljajo tako na področju korporativnega upravljanja banke kot tudi na področju preprečevanja izkrivljanja konkurence na trgu zaradi državne pomoči. Končni nabor teh ukrepov je ministrstvo uskladilo z NLB, potrdila pa ga je tudi vlada.

Današnja odločitev komisije tako po navedbah ministrstva pomeni, da se lahko priprave na prodajni postopek, ki jih je Slovenski državni holding že začel, nadaljujejo.