c S
SDH izvaja vsa pripravljalna dejanja za prodajo NLB 10.08.2018 14:03 Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Slovenski državni holding (SDH) po današnji odločitvi Evropske komisije, ki je sledila predlogu Slovenije glede spremembe zavez za prodajo NLB, izvaja vsa pripravljalna dejanja za prodajo delnic NLB po metodi IPO. Časovnice začetka postopka prodaje pa ne razkrivamo vnaprej, so danes sporočili iz SDH.

"SDH skupaj z izbranim finančnim svetovalcem Deutsche Bank in sodelovanjem NLB intenzivno izvaja vsa pripravljalna dejanja, ki so potrebna za prodajo po metodi javne ponudbe delnic (IPO), ki je z odlokom o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države predviden kot način prodaje NLB," so pojasnili.

Časovnice začetka postopka prodaje, ki se običajno začne z javno objavo namere za uvrstitev delnic na borzo, SDH ne razkriva vnaprej, so dodali.

V nameri se objavi, kolikšen delež je naprodaj, kdo ga lahko kupi in do kdaj naj bi bili prodajni postopki sklenjeni. Z javno objavo namere se postopek uradno začne, tej objavi pa običajno v dveh tednih sledi javna objava prospekta z razponom cene za delnico banke. Pred uradnimi postopki IPO stečejo predstavitve vlagateljem.

V primeru NLB je pričakovati, da bodo prodajni postopki podobni tistim, ki so se začeli lani, a jih je vlada ustavila. Institucionalnim vlagateljem naj bi bilo tako na voljo 90 odstotkov ponujenih delnic NLB, a ti ne bodo mogli kupiti paketa, večjega od 25 odstotkov plus eno delnico, kolikor bo v NLB obdržala država.

Država bo v banki prodajala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico in največ 75 odstotkov minus ena delnica. O soglasju k cenovnem razponu za delnico odloča nadzorni svet SDH, ki pa ga lahko ne da in odločitev o tem prepusti vladi kot skupščini SDH. Tako se je to zgodilo v primeru lani ustavljene prodaje.