c S
Na evropskih borzah uvodoma negativna gibanja 10.08.2018 11:00 Frankfurt/Pariz/London, 10. avgusta (STA) - Evropske borze so današnji trgovalni dan začele s padci. V središču pozornosti vlagateljev sta razvijajoča se valutna kriza v Turčiji, kjer je lira v primerjavi z dolarjem dosegla najnižjo vrednost doslej, in razvoj trgovinskih trenj med ZDA in Kitajsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vlagatelji že nekaj časa spremljajo razvoj valutne krize v Turčiji kot lokalne težave," je za AFP dejal analitik pri družbi CMC Markets UK Michael Hewson. Pospešen padec vrednosti nacionalne valute lire povzroča zaskrbljenost o izpostavljenosti evropskih bank zaradi turškega bančnega sistema.

Lira je danes dosegla najnižjo vrednost doslej. Dopoldne je bilo treba za dolar odšteti 6,21 lire, za evro pa 7,1 lire. Turška valuta je sicer letos v primerjavi z dolarjem izgubila že več kot 43 odstotkov vrednosti.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je do 10. ure znižal za 1,32 odstotka. V Frankfurtu indeks DAX beleži 1,44-odstoten padec, vrednost indeksa borze v Parizu CAC 40 se je znižala za 1,16 odstotka, v Londonu pa je indeks FTSE 100 doslej upadel za 0,66 odstotka.

Tudi skupna evropska valuta izgublja na vrednosti. Za en evro je bilo treba okoli 10. ure na frankfurtski borzi odšteti 1,1462 dolarja, kar je 0,59 odstotka manj kot v četrtek. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,1593 dolarja.

Evropski trgi tako sledijo negativnih gibanjem z azijskih borz. V Tokiu se je indeks Nikkei 225 znižal za 1,33 odstotka, v Seulu indeks Kospi za 0,91 odstotka in v Sydneyju indeks All Ordinaries za 0,26 odstotka. V Hongkongu indeks Hang Seng beleži 0,88-odstoten padec, v Šanghaju pa se indeks Composite giblje okoli izhodišča.