c S
Na kratko iz gospodarstva 10.08.2018 07:29 Ljubljana, 09. avgusta (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Svet Banke Slovenije je podelil dovoljenja za opravljanje funkcije člana uprave Addiko Bank Andreju Andoljšku, Nove KBM Mateju Falatovu in Unicredit Banke Slovenija Lei Branecki, izhaja iz objave na spletni strani Banke Slovenije. Andolšek je predsednik uprave Addiko Bank, Falatov je kot član uprave v Novi KBM odgovoren za poslovanje z gospodarskimi družbami, Braneckijeva pa kot članica uprave Unicredit Banke Slovenija vodi divizijo finance.

Bonitetna hiša Fitch je za družbo KD Group ohranila bonitetno oceno BB, za zavarovalnico Adriatic Slovenica pa oceno finančne moči BBB-, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz KD Group. Fitch bi bonitetno ocene Adriatic Slovenice lahko v prihodnje zvišal, saj jo ima na t. i. ratings watch positive, medtem ko je ocena za družbo KD Group na rating watch negative, kar pomeni, da bi jo lahko znižali. Kot so poudarili v KD Group, je sprememba obetov glede gibanja bonitetne ocene družbe posledica pričakovane spremembe strategije družbe in skupine KD Group po zaključku postopka prodaje Adriatic Slovenice italijanski skupini Generali. Adriatic Slovenica, pod katero spadajo tudi vzajemni skladi, namreč predstavlja ključno premoženje KD Group.

Holdinška družba DBA Group iz italijanskega Trevisa je objavila, da je z zamejsko finančno družbo KB 1909 podpisala predhodni dogovor o nakupu 26,23 odstotka ponudnika informacijskih rešitev Actual IT. Italijanski holding je že leta 2015 od Istrabenza kupil 73,77 odstotka koprskega podjetja, ki se je med drugim uveljavilo kot ponudnik programskih rešitev za logistična podjetja in bencinske servise. Za manjšinski delež bo DBA Group odštela 2,776 milijona evrov, dodatnih 200.000 evrov pa bo plačala do 15. julija 2019 po izpolnitvi nekaterih pogojev. Posel naj bi bil dokončno sklenjen do konca septembra 2018, nato pa bo italijanska družba takoj plačala 2,2 milijona evrov, preostanek pa v 12 mesečnih obrokih od oktobra naprej. V DBA Group so ob tem poudarili, da so si za odkup manjšinskega deleža prizadevali vse od 2015, saj je Actual IT, ki je s hčerinskimi družbami prisoten tudi v nekaterih drugih državah nekdanje Jugoslavije, zanje strateškega pomena, popolni prevzem podjetja pa bo olajšal upravljanje z njim.

Lastniki družbe Mimaja, katere soustanovitelja sta Borut Magister in Aleš Jamšek in upravlja z verigo trgovin za hišne ljubljenčke Mr. Pet, so se po poročanju Financ odločili podjetje prodati ameriškemu skladu The Rohatyn Group. Ta ni kupil le slovenske verige, ampak tudi hrvaško in srbsko verigo Pet Centar in romunsko verigo Maxi Pet, s tem pa bo nastala balkanska trgovska skupina za oskrbo hišnih ljubljenčkov. Za Finance je novico potrdil Jamšek. Pojasnil je, da družba za ohranitev uspešnosti - podjetje je prihodke v zadnjih 10 letih več kot potrojilo - potrebuje širitev. "Super nam gre in nekaj let bi nam šlo še. A formule za naprej nismo našli. Zato smo se odločili za prodajo," je pojasnil soustanovitelj družbe, ki zaposluje več kot 100 ljudi. Ti po njegovih besedah ostajajo v družbi, ki jo bo še naprej vodil Magister.

DUTB je objavila vabilo k oddaji zavezujočih ponudb za nakup zemljišč ob Vilharjevi cesti v Ljubljani. Predmet prodaje so nepremičnine, kot celota nezazidanih stavbnih zemljišč, v skupni izmeri 10.244 kvadratnih metrov, kjer je trenutno začasno parkirišče. Informativna prodajna cena je določena v višini 4,5 milijona evrov s pripadajočim davkom na nepremičnine. Rok za sprejem ponudb je do vključno 14. septembra do 12. ure.

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitvi o finančni podpori za javni poziv za sofinanciranje tržnih raziskav, mednarodnih forumov in certifikatov v letu 2018. Skupna višina sredstev, ki jih bo za javni poziv prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, je 700.000 evrov. Kohezijska regija Vzhodna Slovenija bo od tega prejela 441.840 evrov, kohezijska regija Zahodna Slovenija pa 258.160 evrov. Poziv je bil objavljen na spletnih straneh agencije Spirit Slovenija, njegov namen pa je povečati konkurenčnost mikro, malih in srednjih podjetij na tujih trgih ter zvišati stopnjo internacionalizacije teh podjetij.

V Parku Postojnska jama, kjer razvijajo domačo blagovno znamko Authentic, odslej ponujajo domač sladoled, za katerega so navdih poiskali pri jamskih zmajčkih (človeških ribicah) in kapniku Briljantu. V ponudbi imajo tako sladoleda, imenovana Baby dragon in Briljant, so sporočili iz družbe Postojnska jama.