c S
Mariborski univerzi in Tičarju globa zaradi ukinitve delovnih mest dvema sodelavcema 10.08.2018 08:20 Maribor, 10. avgusta (STA) - Inšpektorat za delo je po inšpekcijskem pregledu Univerzo v Mariboru kaznoval s 3000 evri kazni, nekdanjega rektorja Igorja Tičarja pa s 450 evri kazni zaradi sprememb sistemizacije, s katero so leta 2016 ukinili delovni mesti uslužbencev rektorata Petre Ujčič in Alena Vidonje.

Ujčičeva je kot pomočnica glavnega tajnika vodila oddelek za gospodarsko-finančne zadeve, Vidonja pa, prav tako kot pomočnik glavnega tajnika, oddelek za splošne, pravne in kadrovske zadeve. Oba sta v spor z vodstvom univerze prišla potem, ko sta takratnega glavnega tajnika Teodorja Lorenčiča obtožila mobinga in celo spolnega nadlegovanja, piše časnik Večer.

Tičar je nato sredi oktobra 2016 potrdil sistemizacijo delovnih mest, ki jo je s predlogom za ukinitev dveh oddelkov in treh delovnih mest konec februarja 2016 sprožil Lorenčič. Zdaj že nekdanji rektor je sicer njegov predlog po protestu Visokošolskega sindikata Slovenije, medtem ko je čakal na ugotovitve komisije za mobing, nekoliko zadržal in ga nato podpisal v času, ko so Lorenčiča že umaknili s tajniškega delovnega mesta, navaja časnik. Zadevo je pozneje realiziral že novi glavni tajnik Mladen Kraljić, ki je zdaj kot pomočnik glavne tajnice Mirjane Babić še vedno del vodstvene ekipe univerze.

Po pisanju Večera je inšpektorat ugotovil, da so bile s spremembo sistemizacije kršene določbe sedmega člena zakona o delovnih razmerjih, ki prepoveduje spolno in drugo nadlegovanje ter trpinčenje na delovnem mestu. V zvezi s tem so inšpektorji ugotovili prekršek, univerzi in Tičarju kot odgovorni osebi v času storitve prekrška pa naložili globo.

Inšpektorji so pregledali tudi poročilo komisije za ugotovitev okoliščin v zvezi s konfliktno situacijo na delovnem mestu na podlagi prijave dveh delavcev. Na mariborski univerzi, ki je medtem že dobila novo vodstvo, so ugotovili, da je delodajalec zoper njiju sprejel povračilne ukrepe in nadaljeval nadlegovanje in trpinčenje na delovnem mestu ter s tem storil prekršek.

Čeprav je bila zoper izdano odločbo univerzi omogočena vložitev zahteve za sodno varstvo, se novi rektor Zdravko Kačič po preučitvi vse dokumentacije, pregledu postopka sprememb sistemizacije in izdanih poročilih komisije ni odločil za vložitev zahteve za sodno varstvo.

Kot so časniku pojasnili na univerzi, jim tega ne dovoljujejo storjeni dogodki, ki so jih zaznali člani komisije, ki so primera obravnavali, ter tudi etični razlogi, saj je potrebno "taka dejanja ostro obsoditi in grajati držo bivšega vodstva v teh primerih, ki se na Univerzi v Mariboru ne bi smeli zgoditi".