c S
Kemis zaradi odločbe o kršitvah okoljevarstvenega dovoljenja vložil zahtevo za sodno varstvo 09.08.2018 14:37 Ljubljana/Vrhnika, 09. avgusta (STA) - V Kemisu so v zvezi z odločbo okoljske inšpekcije, da naj bi kršili okoljevarstveno dovoljenje, vložili zahtevo za sodno varstvo, je povedal prokurist podjetja Emil Nanut. Po njegovi oceni očitki niso utemeljeni, za plačilo globe v višini več kot četrt milijona evrov pa ni nobene osnove.

V Kemisu so potrdili, da junija, leto dni po začetku prekrškovnega postopka, prejeli odločbo o prekršku. Novogoriška območna enota inšpektorata Kemisu in Nanutu kot odgovorni osebi očita, da po požaru niso poskrbeli za ukrepe za preprečitev okoljske škode ter da niso pravočasno obvestili okoljskega ministrstva o vseh pomembnih dejstvih glede požara. Prav tako naj v Kemisu ne bi zagotovili popolnega zajema gasilnih vod ter nevarnih snovi ob požaru.

Prvostopenjski inšpektorat je obema naložil opomin in globo, Kemisu v višini 265.000 evrov, Nanutu pa v višini 12.500 evrov.

Kot je za STA dodal Nanut, je Kemis konec julija v odgovor na ta sklep vložil zahtevo za sodno varstvo z obrazložitvijo neutemeljenosti očitkov. "Če bodo na drugi strani ljudje razsodni, bodo ugotovili, da za plačilo globe ni osnove," je za STA dejal Nanut.

Prepričani so, da je nerelevanten očitek o tem, da niso poskrbeli za zadržanje gasilnih vod in nevarnih snovi. Nanut je spomnil, da je objekt imel zajetja za gasilne vode, ki so bila celo trikrat večja od predpisanih, a je bilo vode ob gašenju požara "enostavno preveč, da bi jo zadržala".

Nanut je zavrnil tudi očitek, da o potencialni škodi za okolje v tednu po požaru ni obvestil ministrstva za okolje. Kot je izpostavil, so bili že dan po požaru na prizorišču požar "vsi pristojni" in so torej bili s tem še kako seznanjeni.