c S
Vse več trgovcev se odreka jajcem iz baterijske reje 09.08.2018 13:30 Ljubljana, 09. avgusta (STA) - Društvo za zaščito živali Ljubljana in zavod Danes je nov dan, ki vodita kampanjo Imaš jajca za odpravo jajc iz baterijske reje s polic največjih trgovcev v Sloveniji, z zadovoljstvom ugotavljata, da se vse več trgovcev zavezuje k temu ukrepu. Nazadnje sta to obljubo podali trgovski verigi E.Leclerc in Eurospin, so sporočili.

Pobudniki kampanje so od konca marca do srede aprila zbrali 13.496 podpisov pod peticijo, ki poziva trgovce, naj se zavežejo k odpravi ponudbe jajc iz baterijske reje. Peticijo so naslovili na vodstva trgovskih verig Mercator, Spar Slovenija, Engrotuš, Jagros, Eurospin eko ter Rudnidis, ki upravlja s centri E.Leclerc.

"V dobrih treh mesecih smo končno zbrali vse odzive in z navdušenjem sporočamo, da se k (postopni) odpravi jajc iz baterijske reje iz svoje ponudbe zavezujeta trgovski verigi E.Leclerc in Eurospin," so sporočili danes. Eurospin naj bi to izpeljal do konca avgusta letos, E.Leclerc pa bo do leta 2020 opustil prodajo jajc kokoši iz baterijske reje, ki jih prodaja pod svojo blagovno znamko, za celoten oddelek jajc pa se k istemu zavezuje do leta 2025.

Zavrnilno sta se na peticijo odzvali trgovski verigi Mercator in Spar, medtem ko se trgovski verigi Tuš in Jager na poziv nista odzvali. "Kupec se ... med našo široko ponudbo jajc sam odloči, katera bo izbral," so zapisali v Sparu. V Mercatorju pa so se zavzeli za razpravo "v strokovnih in nadzornih krogih, seveda s participacijo vse zainteresirane javnosti, torej tudi nevladnih organizacij in kupcev".

"Ni vseeno, kako živijo kokoši nesnice. Čeprav nobena reja, ki je namenjena masovni proizvodnji, ni idealna za dobrobit živali, pa je vsekakor skrajni čas, da odločno rečemo ne vsaj baterijski reji," poudarjajo organizatorji kampanje Imaš jajca. "To je prvi korak k izboljšanju kakovosti življenja naših kokoši, ki ga zagotovo lahko naredimo že danes," so dodali.

Že lani so se sicer jajcem iz baterijske reje odrekli v Hoferju in Lidlu.